hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Kevésbé aktív immunrendszer, kevesebb gyulladás, alacsonyabb testhőmérséklet

Az emberi testhőmérséklet folyamatosan csökken: az napjainkban átlagosan 36,6 °C-os, nem pedig 37,0 °C-os.

Aki úgy hiszi, hogy az ember átlagos testhőmérséklete 37 °C, az téved. Mindezt a Stanford Egyetem kutatói is alátámasztják, akik nemrégiben publikálták az emberiség testhőmérsékletének folyamatos csökkenéséről szóló cikküket. A testhőmérséklet lassú, de biztos esése – legalábbis az Amerikai Egyesült Államokban – már igazolt.

Az elmúlt 140-160 év adatai

Az elmúlt 160 évben, amióta megbízhatóan tudják a testhőmérsékletet meghatározni, egyre alacsonyabb értékeket mérnek az egészséges felnőtteknél. A legkorábbi – jelen kiértékelés során felhasznált – mérési adatok 1860 és 1940 között születtek, ami részeként 23 710 veterán testhőmérsékletét határozták meg. Későbbi adatok származnak az 1971 és 1975 közötti időszakból, illetve a 2007 és a 2017 közötti intervallumból – összesen 677 423 személy testhőmérsékletére vonatkozóan.

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

Az eredmények meglepőek, a vizsgált időszakban évenként átlagosan 0,03 °C-kal csökkent a testhőmérséklet. Ez egyben azt is jelenti, hogy azoknál az amerikai férfiaknál, akik még a 19. század végén születtek, az átlagos testhőmérséklet 0,59 °C-kal magasabb volt, mint a napjainkban mérhető átlagérték.

A nőkre vonatkozóan ilyen hosszú távra visszatekintő adatok nem állnak rendelkezésre. Esetükben „csak” 1890-ig lehetett visszanyúlni az adatbányászattal, és megállapítást nyert, hogy azóta az amerikai nők testhőmérséklete átlagosan 0,32 °C-kal lett alacsonyabb.

Miért van "kihűlőfélben" az emberiség?

Noha többen próbálnak azzal érvelni, hogy a 140-160 évvel ezelőtti hőmérsékletértékek nem megbízhatók, és azok „túlmérések” lehetnek, ezt a kutatók cáfolják. Ha „csak” az elmúlt 40-50 év adatait vesszük figyelembe, amikor már kellő pontossággal kivitelelezhető volt a testhőmérséklet meghatározása – a szkeptikusok szerint is –, akkor is igazolható a „kihűlést” alátámasztó tendencia. Az emberi testhőmérséklet tehát csökken.

Az okok után kutakodva többen a védőoltások szerepére mutatnak rá, amiknek köszönhetően a mai ember – mikrobiológiai szempontból – már egy más ember, mint 150 évvel korábban volt. A vakcinák és antibiotikumok világában az immunrendszer kevésbé aktívan működik, kevesebb gyulladásos reakció jön létre, mint korábban, és mindez a testhőmérséklet enyhe esésében is testet ölthet.

 

Forrás:

eLife

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink