hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Kevés spermium, nagy rákkockázat

Teljes spermiumhiányban (azoospermiában) nagyobb a rosszindulatú daganatok előfordulásának esélye, mint normális vagy csökkent spermiumszám mellett - hozták nyilvánosságra a Stanford Egyetem kutatói a Fertility and Sterility című lapban.

Amennyiben az ondóban egyáltalán nem mutathatók ki mérhető mennyiségben spermiumok, azoospermiáról beszélünk. A meddőségi szakértők körülbelül 1 százalékra teszik az azoospermiás férfiak arányát a népességen belül, és a nemzőképességi problémák közel 20 százaléka vezethető vissza azoospermiára. A mostani vizsgálat azt igazolta, hogy azoknál a férfiaknál, akiknél 30 éves koruk előtt diagnosztizálnak azoospermiát, nyolcszor nagyobb a rákbetegség kialakulásának kockázata, mint más férfiaknál. A vizsgálatot vezető Michael Eisenberg így fogalmaz: „Az azoospermiás férfiaknál nagyjából annyi a rosszindulatú daganatos betegségek előfordulásának esélye, mint egy 10 évvel idősebb, átlagos férfinál.”

Az Egyesült Államokban a 15 és 45 éves kor közötti férfiak körülbelül 15 százalékánál áll fenn nemzőképességi zavar, ami hozzávetőleg 4 millió embert jelent. Közülük körülbelül 600 ezer férfi esetében áll fenn azoospermia − ez az ország férfi lakosságának 1 százaléka. A szakemberek a nemzőképességi problémákat tartják az egyik fő meghatározónak a férfiak általános egészségi állapotában. A korábbi kutatások összefüggést találtak a férfi meddőség és a hererák között, a legutóbbi vizsgálat azonban azt jelezte, hogy más ráktípusok esetében is hasonló korreláció áll fenn.

Eisenberg és munkatársai a houstoni Baylor College of Medicine és a texasi rákregiszter adatait tekintették át. Ezen belül 2238 olyan férfi adatait elemezték, akik 1989 és 2009 között meddőségi probléma miatt álltak kezelés alatt a Baylor andrológiai szakrendelésén. Közülük 450 betegnél igazolódott azoospermia, míg a többi 1787 férfinál nem. A szerzők kiemelik, hogy egyébként nem volt más szembetűnő különbség az azoospermiás és nem azoospermiás csoport között. A résztvevőknél ondóvizsgálat történt, majd a nyomonkövetés átlagosan 6,7 évig tartott annak meghatározására, hogy közülük hány személy került be a texasi rákregiszterbe. A kutatók szerencséjére a texasiak legnagyobb része hosszabb ideig az államban él.

Az azoospermiának két fő típusa van a háttérben álló októl függően:

- Obstruktív azoospermia, amikor elegendő számban termelődik egészséges spermium a herékben, ezek azonban valamilyen okú elzáródás miatt nem jutnak az ejakulátumba

- Nem obstruktív azoospermia, amikor a herék nem termelnek elegendő mennyiségű (vagy egyáltalán bármennyi) spermiumot, ami az ejakulátumba juthatna

A mérhető számú spermiummal nem rendelkező férfiak 25 százalékának szűrését követően a kutatók azt állapították meg, hogy az ilyen esetek legnagyobb részét a nem obstruktív azoospermia teszi ki, melynek hátterében valószínűleg valamifajta genetikai defektus áll. Az emberi genomot alkotó gének körülbelül egynegyede játszik valamilyen szerepet a reprodukcióban, ami azt jelenti, hogy elvileg rendkívül nagyszámú olyan genetikai zavar létezhet, mely azoospermiát eredményezhet.

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés