hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Kerülőúton támadhatják a ráksejteket

Nem kizárt, hogy olcsó gyógyszerekkel elvonható a táplálék a ráksejtektől, így azok éhenhalnak – írja a Népszabadság.

A rák olyan seb, amely nem „forr be” magától – idézi a lap Michael Lisanti onkológusprofesszort (Kimmel Cancer Center, Pennsylvania). – Bár megindul a helyreállítás, de sosem áll le az azt beindító jel. Ha elvágjuk a kezünket, egy ilyen jel a sérülés helyére vonzza az immunsejteket, azok kijavítják a hibát, a seb begyógyul, a jelzés pedig leáll. A daganat szintén ad ilyen jelet, oda is mennek a javító „csapatok”, csakhogy a rákos burjánzás „elbánik velük”– energiát termel magának belőlük –, és még erősebben sugározza a hívó jelzést. A rák növekszik, és közben felőrli a szervezet őreit.

A kutatóknak most végre sikerült pontosan meghatározniuk, hogy mi a jel: a hidrogén-peroxid. Ezt termelik a bőr hámsejtjei is sérülés esetén, és csak nemrég figyeltek fel rá, hogy a daganatossá váló sejtek szintén ezt az anyagot kezdik kibocsátani magukból. A daganat vázát képező kötőszövet fibroblasztnak nevezett sejtjeiben, illetve a környezetébe gyűlő sejtekben a hidrogén-peroxid hatására szabad gyökök keletkeznek, amelyek lebontják saját energiatermelő sejtszervecskéiket, a mitokondriumokat. A folyamat termékeit pedig a rákos sejtek képesek felhasználni a saját növekedésükhöz. „Ez nem egyedülálló a természetben – magyarázza Lisanti –, a malária kórokozója is bejut az ép sejtekbe, hasonló módszerrel (szabad gyökök termelésével ún. oxidatív stresszt kiváltva) lebontja a sejtszerveket, és ezzel táplálékhoz jut.

Az utóbbi évtizedek kutatásai elsősorban a pusztító ráksejtekre koncentráltak, az őket körülvevő ép kötőszöveti sejtek kevés figyelmet kaptak. Márpedig amennyiben a daganat „parazita” kapcsolatban áll velük, az új kezelési lehetőséget is jelenthet. Lehet, hogy nem a rákos sejtek utolsó szálig való elpusztítása a valódi cél, hanem a fibroblasztok átalakítása – véli Ian Hart londoni kutató (Barts Cancer Institute). Ehhez egy kataláz nevű enzimet javasol, amely a lebontja a hidrogénperoxidot, és így nincs, ami beindítsa, majd fenntartsa a daganat növekedését. A daganat egyszerűen „éhen hal”.

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink