Keresztreaktív epitopok és szerepük az ételallergiákban
Az ételek néhány típusánál, így a kagylóknál, halaknál, dióféléknél és mogyorónál igen magas a keresztreaktivitás aránya. A keresztreaktivitás nehezíti az allergiás kórképek diagnózisát és kezelését.
Az allergén keresztreaktivitás vezethet klinikailag manifeszt állapothoz, illetve lehet irreleváns is. Legyen szó bármelyik esetről, a mindennapi gyakorlatban a keresztreaktivitás nehezíti, illetve akadályozza az ételallergiák diagnózisát és kezelését. Az immunoglobulin E (IgE) klinikailag irreleváns keresztreaktív allergénekhez való kötődése fals pozitív eredményt okozhat a diagnosztikai folyamat során, míg a fel nem ismert, klinikailag releváns keresztreaktivitás az allergének fokozott expozíciójához és az egészség veszélyeztetéséhez vezethet.
A szakirodalom kiterjedten foglalkozik a rokon és nem-rokon allergének közötti keresztreaktivitás kérdésével, és számos esetben már feltérképezett, hogy melyik IgE- (B-sejt) vagy T-sejt epitopok felelősek a keresztreaktivitásért.
Immunológiai keresztreaktivitás B- vagy T-sejtes utakon
A keresztreaktivitás egy tág fogalom, amely a szekunder allergéneknek azt a tulajdonságát írja le, hogy képesek felismerni az IgE antitesteket (B-sejtes út) és/vagy képesek celluláris (T-sejt, hízósejt, bazofil) választ provokálni az olyan szervezetben, amely korábban már szenzitizálódott egy olyan primer allergénnel szemben, amelynek egy vagy több epitopja is hasonló a szekunder allergénéhez. Az allergének hasonló szekvenciájú, illetve térbeli struktúrájú molekuláris régióit nevezik keresztreaktív epitopoknak.
IgE-keresztreaktivitás: a szenzitizálódás egy primer allergénnel történik, amely allergén-specifikus IgE-antitestek képződéséhez vezet. Amennyiben az egyén a későbbiekben homológ proteineket/allergéneket fogyaszt, inhalál vagy azokkal bőrkontaktusba kerül, akkor az IgE-antitestek a keresztreaktív epitopok révén felismerik a szekunder allergéneket, és az allergiában szerepet játszó mediátorok felszabadulását idézik elő, ami következtében fellépnek az allergiás panaszok.
Megjegyzendő, hogy néhány esetben a primer és a szekunder allergénnel való expozíció útja eltérő lehet. Pl. a primer szenzitizáció történhet intesztinálisan a garnélarák tropomiozinja révén, míg a szekunder expozíció és a keresztreaktív epitopok IgE-hez való kötődése az inhalációs úton szervezetbe jutó poratka tropomiozinnal is megvalósulhat.
T-sejtes keresztreaktivitás: a reakció a T-sejtek több mint egy típusú peptid-MHC-liganddal való kölcsönhatására vezethető vissza. A keresztreaktív T-sejt epitopok képesek a memória-T-sejteket stimulálni, és azok révén IgE-termelődést kiváltani.
Keresztreaktivitást mutató ételek és az immunológiai keresztreakcióban résztvevő epitopok
- táblázat: Fő ételcsoportok és a dokumentált keresztreaktivitás révén hozzájuk köthető szekunder allergének
Főbb ételcsoportok |
Szekunder allergének |
Keresztreaktivitásban szerepet játszó epitopok |
Halak |
Egyéb halak, béka, csirke, krokodil |
Lat c6, Gad m1, Gad m2, Gad m3 |
Rákfélék |
Egyéb rákfélék, puhatestűek, poratka, rovarok, trópusi atkák |
Pen m1, Pen m2, Pen m3, Pen m4, Pen m13 |
Puhatestűek |
Trópusi atkák, garnélarák, folyami rák |
Cra g1, Arginin-kináz, trióz-foszfát-izomeráz |
Mogyoró |
Szója, nyírfapollen |
Ara h1, Ara h2, Ara h8, Ara h15 |
Diófélék |
Pisztácia, mogyoró, mandula |
Ana o1, Ana o2, Ana o3, Jug r2 |
Szója |
Nyírfapollen, tehéntejfehérje eredetű kazein |
Gly m4, Gly m5, Gly m Bd 30 k |
Búza |
Árpa, rozs, zab, fűpollenek, rózsafélék |
Tri a12, Tri a25, Tri a19, Tri a14, Tri a26, Tri a37 |
Tyúktojás |
Csirkehús, madártoll, pulykatojás, kacsatojás, fürjtojás, sirálytojás |
Gal d1, Gal d2, Gal d3, Gal d4, Gal d5 |
Tehéntej |
Marhahús, szója, kecske-, teve-, sertés- és bivalytej eredetű kazein |
Bos d4, Bos d5, Bos d9-12, Bos d6, Bos d7 |
Forrás: https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(23)00148-3/fulltext