hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Kérdőívek: van, aki üdvözli, van, aki álcselekvésnek tartja

Addig, ameddig közvélemény-kutatnak, addig nincs reform – magyarázta az ATV-nek Mihályi Péter egészségügyi közgazdász.

Az bebizonyosodott az elmúlt 30 év alapján, hogy az egészségügyi rendszert nem lehet toldozgatni-foltozgatni” – mondta Kásler Miklós a Spirit FM rádióműsorában, ahol kitért azokra a kérdőívekre is, amelyeket az egészségügyi dolgozókhoz is eljuttatnak. A válaszokat a tervek szerint figyelembe veszik az egészségügy megújításánál. A miniszter kiemelte a betegségmegelőzés fontosságát, valamint azt, hogy legyen összhang az emberi erőforrás és a finanszírozás között. "Nem mindegy, hogy a lelet vagy a beteg utazik és sorban áll a kórházakban" - fogalmazott a miniszter, hozzátéve: „ezek mellett el kell látni az általános kategóriába tartozó betegségeket, alapellátástól kezdve végig a kórházi rendszerbe. De nem mindegy az arány.”

Mihályi Péter egészségügyi közgazdász szerint álcselekvés és időhúzás a kérdőívezés, ilyesmit korábban is csináltak. Mihályi arra hívta fel a figyelmet, a „megújítás mindig törvényjavaslatokból áll, hiszen egy államban élünk, ahol a dolgokat törvénnyel lehet megváltoztatni. Addig, ameddig közvélemény-kutatnak, addig nincs reform” – magyarázta. Reform az lenne a közgazdász szerint, ha helyreállítanák a biztosítási rendszert, a kórházak visszakerülnének az önkormányzatokhoz, szabályoznák a hálapénz elfogadásának büntethetőségét és a lakásrendelők működését.

A Független Egészségügyi Szakszervezet üdvözli, hogy kikérik a dolgozók véleményét. Ettől ugyanis azt remélik, hogy olyan alapvető hiányosságokra is fény derül, mint a mostani jutalmazás, amiből még mindig nagyon sok ember kimaradt, akár olyan is, aki a jogszabály szerint jogosult lenne, és nem látjuk a jogorvoslati lehetőségeket – magyarázta Soós Adrianna elnök. Hozzátette: remélik, hogy a reform hatására végre nem kevesebb pénz fog jutni az egészségügyben dolgozókra, és az ott ellátott betegre, hanem több.

Az ATV kérdésére az orvosi kamara közölte: őket eddig nem vonták be az EMMI és a BM közös felmérésébe.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink