hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Kásler Miklós elmondta, mi áll az átalakítás középpontjában

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a tárca hivatalos Facebook-oldalán számolt be az ágazat strukturális átalakításáról és a szakmai feladatokról.

Az egészségügy teljes átalakításának első lépése volt a tavalyi év végén elfogadott, az egészségügyiek jogállásról szóló törvény – kezdte Kásler Miklós az első videóüzenetét, amelyben hangsúlyozta, hogy az egészség megőrzése érdekében késleltetni kell a betegségek kialakulását, kiiktatva az életünkből minden, ezt előmozdító körülményt. Az egészségi állapotot felmérve, a betegség megjelenése előtt, vagy annak korai szakaszában meg kell teremteni a test és lélek harmóniáját.

Elsődleges szerepet szánnak ebben a háziorvosoknak, akik az összes szakvizsgájukat használva, a rendelkezésükre álló eszközökkel az alapellátás szintjén el tudják végezni a diagnosztikai beavatkozások jelentős részét. A leletekről digitális úton tudnak konzultálni a városi vagy megyei kórházakkal, így tehát a leletek utaznak és nem a beteg, ezáltal csökken a kórházakban a várakozási idő – foglalta össze a videóban a miniszter.

A betegek az alapellátásból – amelyet csoportpraxisokban, területi egységekben szerveznek meg – a városi kórházakba léphetnek tovább, amelyek összefogják a területükön lévő valamennyi alapellátási egységet. A megyei kórházba csak akkor kerülhet a páciens, ha az ellátása az alsóbb szinteken nem valósítható meg. Az új struktúrában megyei kórházi szerepkörbe kerülnek a vidéki klinikai központok – vázolta az erőforrások minisztere.

Négy szakmai feladatcsoport

Az egészségügy átszervezésének lényege és célja négy kiemelt feladatcsoport sikeres és magas színvonalú megoldása – folytatta a második videóüzenetben Kásler Miklós.

A nemzetet leginkább terhelő betegségcsoportokra kidolgozták az öt nemzeti egészségprogramot, a halálokok 75 százalékának kezelésével a daganatos és a keringési betegségekre vonatkozóak foglalkoznak. Ugyancsak nemzeti program keretében képzelik el az embereket megnyomorító mentálhigiénés és mozgásszervi betegségek orvoslását – fogalmazott a miniszter, kiemelve, hogy a gyermek-egészségügyi program a nemzet jövőjét jelenti.

Kásler Miklós az egészségügy átalakításáról beszélt Fotó: Emberi Erőforrások Minisztériuma Facebook-oldala
Kásler Miklós az egészségügy átalakításáról beszélt Fotó: Emberi Erőforrások Minisztériuma Facebook-oldala

A programokat országos intézetek koordinálják, amelyek ezen betegségek szervezési, metodikai, epidemiológiai, diagnosztikai, terápiás, kutatási és oktatási központjai. Mögöttük regionális centrumok és országos hálózat szerveződik, amelyeket az országos intézetek szakmailag irányítanak – ismertette Kásler Miklós.

Az országos járványügyi hálózat központja az Országos Korányi Pulmonológiai és az Országos Infektológiai Intézet lesz, amelyeknek az Alföldön és a Dunántúlon is vannak decentrumai, ezek köré épül ki a teljes rendszer. Negyedik feladatként a szociálisan és egészségügyileg is rászorulók ellátását jelölte meg az erőforrások minisztere.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink