hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Hány nem kell egy házassághoz?

Az American Journal of Public Health című folyóiratban megjelent tanulmány szerint miután Massachusetts államban 2003-tól engedélyezték az azonos neműek házasságát, jelentősen visszaesett a homoszexuális férfiak rendelőintézeti látogatásainak a száma, függetlenül attól, hogy a kutatásba bevont alanyok stabil kapcsolatban éltek-e.

Már korábbi kutatások is sugallták, hogy a homoszexuális férfiak nagyobb valószínűséggel szenvednek depressziótól és öngyilkossági gondolatoktól, mint heteroszexuális társaik, és ennek részben a társadalmi kirekesztettség lehet az oka - számolt be a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala.

Jelenleg hat amerikai államban engedélyezik az azonos neműek házasságát, közülük is Massachusettsben léptették először érvénybe a törvényt. A Columbia Egyetem Mailman Közegészségügyi tanszékének kutatói azt vizsgálták, hogy az egyik egészségügyi klinikán bejegyzett 1211 homoszexuális férfi milyen gyakorisággal kereste fel az intézményt a melegházasság engedélyezés előtti, illetve utáni 12 hónapban. A törvény életbe léptetése után a látogatások száma 13 százalékkal esett vissza. Csökkent a vérnyomásproblémák, a depressziós esetek, és az alkalmazkodási zavarok száma. A szakemberek szerint mindez a csökkent stressznek köszönhető.   - "A házasság szintjén való egyenlőségnek széles körű közegészségügyi haszna lehet, mivel csökkenti a stresszel összefüggő egészségi állapotot" - mondta a kutatást vezető Mark Hatzenbuehler.

Az bizonyos, hogy ez a szempont egyáltalán nem befolyásolta a magyar törvényhozást, amikor pénteken 298 igen és 1 nem szavazattal elfogadta a családok védelméről szóló jogszabályt. A törvénybe iktatott család a természetes személyek érzelmi és gazdasági közösségét megvalósító olyan kapcsolatrendszer, amelynek alapja egy férfi és egy nő házassága... Mielőtt valaki legalább az egy ellenszavazatot a józan megfontolás jelének tekinthette volna, Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő sietett közölni: Orbán Viktor véletlenül nyomott félre. Az ellenzék nagy része „igazoltan” volt távol: vagy már elvitte őket a rendőrség, vagy még csak gyűjtögették őket a köztársaságot búcsúztató Parlament előtti demonstráción.

De most már ők is szabadlábon vannak, így az ünnepek alatt ők sincsenek kizárva a továbbképzésből, s meghallgathatják dr. Bagdy Emőkét arról: mi tesz egy kapcsolatot teherbíró szövetséggé? Olyanná, amitől az ember boldogabb lesz. Meg kevésbé beteg...

(forrás: MTI, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés