hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Jóslás DNS-ből

Vannak cégek, amelyek már most meg tudják mondani, hogy az örökítőanyagban (DNS-ben) hordozott információ alapján milyen betegségek kialakulásának mekkora kockázatával kell számolnunk.

Két újabb vállalatnak a kromoszómáink végén lévő szerkezet, az ún. teloméra elemzésére alapuló szolgáltatásából azt tudhatjuk meg, milyen gyorsan öregszünk.

A telomérákat a cipőfűző végén található műanyag védőburokként képzelhetjük el. Olyan egységet jelentenek, melyek védik a kromoszómákat az összetapadástól és sejtosztódáskor a DNS-t a folyamatos rövidülés káros hatásától. A telomérák a sejtosztódások alkalmával már születésünk előtt rövidülni kezdenek, és az első 20 évben kb. egyharmadukat elveszítjük. Az öregedés során a telomérák rövidülése folytatódik, átlagosan tízévente kilenc százalékkal. Nem tudjuk, hogy egyes emberek telomérarövidülése gyorsabb ütemben folyik-e, mint a többieké, azt viszont igen, hogy a dohányzás, a jelentős alkoholfogyasztás, az elhízás és a stressz hatására e rövidülés kicsit gyorsabban következik be. A rövid telomérák pedig a korai halállal mutatnak összefüggést – írja a Népszabadság.

Ha a tesztek fejlesztése tovább folyik, az élelmiszer-ipari termékekhez hasonlóan mi is hamarosan lejárati idővel rendelkezhetünk. A telomérák hosszának ismerete ugyanis élethosszunkról és arról adhat információt, hogy milyen állapotban vagyunk kortársainkhoz képest. Egy madridi székhelyű spanyol cég New Scientistnek adott információi szerint 200 USD alatt árulja a telomérateszteket, ám ezeket a közeljövőben csak kutatási célokra lehet használni.

Az is problémát jelenthet az élettartam meghatározásában, hogy eddig csak kevés tesztet végeztek, azt is csak kisszámú vizsgálati alanyon. Ráadásul az élethossz vagy a betegségek kialakulása nem is csupán genetika kérdése. Eline Slagboom holland kutató szerint génjeink csupán kb. 25 százalékban felelősek az élethosszért. Ahogy a betegségek kialakulását, úgy az élettartamot is számos környezeti tényező befolyásolhatja, leginkább az életmód. Más kutatók szerint is túl kevés adat áll rendelkezésre ahhoz, hogy a telomératesztek eredményeiből biztos következtetéseket lehessen levonni.

Oravecz Elvira
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink