hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Jogvédők: a KDNP javaslata a legkiszolgáltatottabb nőket támadja (frissítve!)

Jogvédő civil szervezetek szerint a KDNP-nek az abortuszra szánt költségvetési összeg elvonásáról szóló  javaslata nem csökkentené az abortuszok számát, és a legkiszolgáltatottabb helyzetű nők ellen irányul.  A párt szerint félreértés vagy félrevezető szándék állhat civilek közleménye mögött.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleménye – amelyet a Magyar Helsinki Bizottsággal, a NANE Egyesülettel, a Labrisz Leszbikus Egyesülettel, a Patent Egyesülettel és a Stop-Férfierőszak Projekt képviselőivel közösen adtak ki –, emlékeztetnek: KDNP-s képviselőknek a költségvetési törvényhez benyújtott javaslata elvonná a művi terhességmegszakításokra szánt összeget, és azt örökbefogadások ösztönzésére, valamint gyermekvédelemre fordítaná.

Pálffy István és Sáringer-Kenyeres Tamás javaslata "rendkívül képmutató és teljesen alkalmatlan" az abortuszok számának csökkentésére – írják.

A közleményben kifejtik, a hatályos szabályok szerint az egészségügyi indokkal végzett beavatkozás díját az egészségbiztosítás fedezi. A fizetési kötelezettség alól teljesen vagy részben mentesülhet az, akinek a szociális helyzete ezt indokolja. A módosító javaslat az erre szánt pénzt vonná el.

A javaslat értelmében azok a nők nem jutnának a legális és biztonságos művi terhességmegszakítás lehetőségéhez, akik ennek az árát nem tudják kifizetni. Az abortuszokra fordított állami támogatás elvonása "különösen azért képmutató", mert az állam nem támogat semmilyen fogamzásgátló eszközt vagy módszert, és nem segíti a hozzáférést sem – írják a civilek. Mint hangsúlyozzák, kutatások bizonyítják, hogy az abortuszok számának csökkentésére az egyetlen hatékony módszer a hozzáférés biztosítása a fogamzásgátló módszerekhez, továbbá az értéksemleges szexuális nevelés. Hasonlóan bizonyított, hogy az abortuszhoz való hozzáférés akadályozása a legszegényebb nőket érinti a leginkább.

Megjegyzik azt is, közvélemény-kutatások szerint a magyar társadalom többsége a jelenlegi szabályozást megfelelőnek tartja, és azt az álláspontot képviseli, hogy a terhesség megszakítása egyéni döntés kérdése.

A kisebbik kormánypárt később reagált a civilek véleményére. Mint kifejtették: a művi megszakítást az egészségbiztosító biztosítási alapon finanszírozza és az megilleti az egészségügyi kockázatok – ideértve a súlyos lelki válságot vagy a bűncselekmény okozta traumát is – által fenyegetett nőket. A KDNP javaslata nem von el forrást, pusztán azt a gyakorlatot változtatná meg, hogy az Egészségbiztosítási Alap kasszájában erre külön nevesített összeg szerepeljen. Ahogy az alap költségvetésében nem lehet előre tervezni a lábtörések számát, úgy az egészségügyileg indokolt beavatkozások számát sem lehet megbecsülni –  fejtették ki.

A KDNP szerint az életet a legnagyobb védelem illeti meg, ami felfogásuk szerint a fogantatással kezdődik. "Ezért azt valljuk, hogy ne lehessen állami pénzből – azaz mindannyiunk adóforintjaiból – szociális okokra hivatkozva emberéletek kioltását finanszírozni" – fogalmaztak. Az élet pártján állnak, s nem kívánnak a halál kultúrájának kedvezményeket tenni – zárta állásfoglalását a kisebbik kormánypárt, amely szerint félreértés vagy félrevezető szándék állhat civilek közleménye mögött.

 

abortusz

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink