hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Mississippi állam eldönti, mikortól fogva ember az embrió

Mississippi államban szavazást rendeznek az állami alkotmány módosításáról, amelynek értelmében Mississippi lenne az első állam, amely a megtermékenyített petesejtet emberi személynek tekinti. A javaslat lényege, hogy az embrió fogamzása pillanatától fogva rendelkezik mindazon jogokkal, amelyek az embereket megilletik, ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy teljesen betiltanák az abortuszt, még akkor is, ha a terhesség nemi erőszak vagy vérfertőzés eredménye.

Egy felmérés szerint Mississippi lakosainak 45 százaléka (!) egyetért ezzel a javaslattal, 44 százalékuk ellenzi, és a bizonytalanok aránya 11 százalék.

A szavazást november 9-én ejtik meg, s az állam polgárainak arra a kérdésre kell válaszolniuk, hogy: „Beletartozzon-e a „személy” fogalmába minden emberi lény a megtermékenyítés, a klónozás vagy ezek funkcionális megfelelőjének pillanatától fogva?”

Az alkotmánymódosítás támogatói több mint 100.000 aláírást gyűjtöttek össze, hogy megtörténhessen a szavazás.

„A 'személynek levés' minden emberi jog alapja. Hisszük, hogy ha jogilag megváltoztatjuk a személy definícióját, ezzel alááshatjuk a Roe versus Wade ítéletet és törvényen kívül helyezhetjük az abortuszt” – mondta Keith Mason, a Personhood USA szervezet vezetője. (A Roe versus Wade a Legfelsőbb Bíróság 1973-as döntése, amellyel legalizálták az abortuszt az USA-ban.)

A szavazás ahhoz is vezethet, hogy egyes születésszabályozási módszereket betiltanak Mississippi államban.

A javaslatot sokan támogatják az erősen vallásos, konzervatív államban, amelyben csak egyetlen abortusz klinika létezik. A szavazás napján lesz a kormányzóválasztás is, és mind a republikánus, mind a demokrata (!) kormányzójelölt kiállt a javaslat mellett.

A javaslat ellenzői szerint súlyos jogi kifogások merülnek fel az ellen, hogy az embriónak éppen olyan jogai legyenek, mint az anyjának. Az egyik kommentátor szerint a szavazáson ugyan az abortuszellenesek fognak győzni, azonban a várható jogi támadásokat a javaslat mégsem fogja túlélni. „Mississippi nem teheti semmissé a Roe versus Wade döntést, és ennek a javaslatnak az elfogadása ezzel lenne egyenértékű” – mondta Marty Wiseman, a Mississippi Állami Egyetem professzora.

Az abortuszellenesek azt akarják, hogy 2012-ben Ohio, Florida és Dél-Dakota állam polgárai is szavazzanak e kérdésről. Ugyanakkor Coloradóban 2008-ban és 2010-ben már szavaztak erről, és nagy többséggel elutasították az abortuszellenes álláspontot.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, BBC Online)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink