hirdetés
2025. szeptember. 16., kedd - Edit.
hirdetés

 

A kevésbé feldolgozott élelmiszerekkel való helyettesítés a rizikó számottevő mértékű csökkenését eredményezi

Jelentősen növelik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát az ultra-feldolgozott élelmiszerek

A The Lancet Regional Health – Europe folyóiratban szeptember 16-án jelent meg a University College London kutatóinak cikke, amelyben az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF; ultra-processed foods) és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata közötti összefüggést vizsgálták, kitérve arra is, hogy mely UPF-típusok jelentik a legnagyobb rizikót a diabétesz kialakulására.

A kutatócsoport nyolc európai ország több mint 311 ezer polgárának UPF-bevitelét és egészségi állapotát elemezte átlagosan 10,9 éven keresztül, amely időszak alatt 14.236 embernél alakult ki 2-es típusú cukorbetegség. A kutatók megállapították, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerek mennyiségének minden 10%-os növekedése az étrendben 17%-kal növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, de ez a kockázat az UPF-ek bevitelének csökkentésével jelentősen mérsékelhető.

A kutatási eredmények szerint a legnagyobb kockázatot jelentő UPF-csoportok a sós rágcsálnivalók, az állati eredetű termékek, például a feldolgozott húsok, a készételek, valamint a cukorral és mesterséges édesítőszerekkel készült italok voltak, így ezekre az élelmiszerekre különös figyelmet kell fordítani az egészségkárosodás leküzdése érdekében.

Az élelmiszerek feldolgozottsági fokát leggyakrabban a Nova osztályozási rendszerrel értékelik, amely az élelmiszereket négy csoportra osztja: feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott élelmiszerek (MPF; minimally processed foods), mint például a tojás, a tej és a gyümölcs; feldolgozott konyhai összetevők (PCI; processed culinary ingredients), mint például só, vaj és olaj; feldolgozott élelmiszerek (PF; processed foods), mint például halkonzervek, sör és sajt; és az ultra-feldolgozott élelmiszerek (UPF), mint például fogyasztásra kész/melegítendő vegyes ételek, sós snackek, édességek és desszertek.

Az UPF és a 2-es típusú cukorbetegség közötti kapcsolat pontos okait a kutatások egyelőre nem írták le precízen, bár feltételezhetően több tényező is szerepet játszik, többek között a túlfogyasztás és a súlygyarapodás. Egy korábbi tanulmány szerint, amelyet a mostani kutatás új elemzése is alátámaszt, a megnövekedett testzsírmennyiség körülbelül feléért az UPF-ek tehetők felelőssé.

A legtöbb eddigi tanulmány csak az UPF kategória egészét vette figyelembe, de gyanítható volt, hogy a különböző típusú UPF-ekkel eltérő kockázatok járhatnak együtt, ezért a kutatók a mostani vizsgálatban a Nova osztályozás mind a négy feldolgozottsági szintű csoportját megvizsgálták annak érdekében, hogy felmérjék, milyen hatással van a 2-es típusú cukorbetegség kockázatára, ha az UPF-eket kevésbé feldolgozott élelmiszerekkel helyettesítjük; ezen felül pedig a kutatók kilenc UPF-alcsoportot külön is megvizsgáltak. A jó hír az, hogy az UPF-ek kevésbé feldolgozott élelmiszerrel való helyettesítése a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenésével járt együtt.

A tanulmányban a UCL kutatói az EPIC vizsgálat adatait elemezték, amely az étrend, az életmód és a környezeti tényezők, valamint a krónikus betegségek előfordulása közötti kapcsolatot vizsgálta több mint félmillió európai embernél. Ezeken az adatokon a kutatók további elemzést végeztek, hogy az UPF-eket kilenc alcsoportra különítsék el annak jobb megértése érdekében, hogy a feldolgozás szintje hogyan befolyásolja a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Amellett, hogy a kutatók elemezték, hogy az UPF fogyasztása hogyan befolyásolja a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, az adatokon helyettesítési modellezést végeztek, hogy megnézzék, elméletileg hogyan befolyásolná a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, ha egy Nova élelmiszercsoportot egy másik, alacsonyabb feldolgozottsági szintűre cserélnének.

Ha az étrendben az UPF-ek 10%-át PF-ekkel, azaz az eggyel alacsonyabb feldolgozottsági szintű kategória termékeivel helyettesítették, a cukorbetegség kockázata 18%-kal csökkent. Az UPF-fogyasztók felső 25%-ában, ahol az UPF a teljes étrend 23,5%-át tette ki, az édesített italok önmagukban az UPF-bevitel közel 40%-át és az étrend 9%-át tették ki. Az UPF-ek közé tartozó kenyerek, kekszek és reggeli gabonafélék, édességek és desszertek, valamint a növényi alapú alternatívák azonban a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb előfordulási gyakoriságával voltak kapcsolatban.

Rachel Batterham professzor, a tanulmány első szerzője így nyilatkozott: „Az UPF alcsoportok elemzése ebben a tanulmányban feltáró jellegű volt, és megerősítést nyert, hogy nem minden UPF-kategóriába sorolt élelmiszer jelent azonos mértékű egészségügyi kockázatot. A kenyér és a gabonafélék például sok ember étrendjének képezik alapját. Eredményeink alapján úgy gondolom, hogy a táplálkozási tanácsok tekintetében másképp kellene kezelnünk őket, mint a sós rágcsálnivalókat vagy a cukros italokat.”

A szerzők szerint a tanulmány megfigyeléses jellege miatt csak összefüggést (asszociációt), nem pedig ok-okozati (kauzális) hatásokat tudott kimutatni.

A UCL csapata jelenleg egy kísérletet végez az egészséges táplálkozásra vonatkozó útmutatásoknak megfelelő UPF versus MPF étrendek hatásának felmérésére, ami tovább fogja pontosítani a tanulmány eredményeit. A vizsgálat eredményeit várhatóan 2025-ben teszik közzé.

Marc Gunter professzor, a tanulmány egyik szerzője így összegzett: „A tanulmány eredményei kiegészítik egyre bővülő ismereteinket arról, hogy az UPF-ek fogyasztása bizonyos krónikus betegségek, köztük az elhízás, a szív- és anyagcsere-betegségek és egyes rákos megbetegedések magasabb kockázatával hozható összefüggésbe. Bár egy ilyen tanulmány nem tud ok-okozati összefüggéseket megállapítani, azt sugallja, hogy egyes UPF-ek fogyasztásának csökkentése és azok feldolgozatlan, teljes értékű élelmiszerekkel való helyettesítése csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A mechanizmusok és a lehetséges ok-okozati utak megértéséhez viszont még további kutatásokra van szükség.”

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Reducing ultra-processed foods can lower type 2 diabetes risk

Food consumption by degree of food processing and risk of type 2 diabetes mellitus: a prospectivecohort analysis of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)

Irodalmi hivatkozás:

Dicken, S. J., et al. (2024) Food consumption by degree of food processing and risk of type 2 diabetes mellitus: a prospectivecohort analysis of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). The Lancet Regional Health – Europe. doi.org/10.1016/j.lanepe.2024.101043.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink

  • learn more Gipsz- és kötéstechnika

    A konzervatív töréskezelés sikere ma is a csonttöréseket rögzítő kötések megfelelő kiválasztásától és alkalmazásától függ. A hosszú...

  • learn more Képes szimmetria

    A Széchenyi-díjjal kitüntetett, kémiával foglalkozó, nemzetközileg elismert akadémikus szerzőpáros könyve pontosan és ugyanakkor közérthetően,...

  • learn more Velencei-tó látványtérképe

    Az elmúlt évek jelentős turisztikai fejlesztései is megtalálhatóak már a Civertan Grafikai Stúdiónak a Velencei-tavat és térségét bemutató...

  • learn more Kötözzük sebeinket

    A mindennapokban rengeteg alkalommal kerülünk kapcsolatba sebekkel. Akár háztartási balesetek kapcsán, akár orvosi beavatkozás eredményeként. A...

  • learn more És mégis - Összegyűjtött írások (1983-2015)

    B. Gáspár Judit könyve három évtized írásait gyűjti egybe. Pszichoanalitikus szemléletű kortárs gondolkodó szólal...

  • learn more Sürgősségi kardiológia

    A Kadix Press Kiadó új könyve az Oxford University Press méltán népszerű kézikönyv sorozatában nagy sikert aratott, akut kardiológiai eseteket...

  • learn more Pszichoanalitikus terápia a gyakorlatban

    A mű nemcsak címében kézikönyv, a modern pszichoanalitikus pszichoterápia tankönyvét hozta létre a szerző –...

  • learn more Fukushima [3.11] Maradjunk vagy menjünk? (memoár) - Személyes történet a 2011-es tohokui földrengésről, tsunamiról és a fukushimai atomkatasztrófáról

    Popovics Péter a családjával együtt 10 évet élt Japánban, és Yokohamában (Fukushimától 180 km-re) élte át a 2011 márciusi történelmi földrengést, melynek következményei gyökeresen megváltoztatták mindannyiuk életét. Az emlékirat egyrészt a szerző gyerekeinek nyújt magyarázatot a család gyökereire, másrészt pedig feldolgozza családjuk azon megpróbáltatásait, melyekre a fukushimai atomerőműbaleset következtében az események sodrása nem adott lehetőséget. A könyv központi része a földrengés napjától számítva napi bontásban mutatja be a katasztrófa kibontakozásával párhuzamosan a velük történteket mindaddig, amíg el nem hagyták Japánt. Nyelv: magyar...

  • learn more A hasnyálmirigy daganatai

    A hasnyálmirigy daganatai az elmúlt négy évtizedben gyakoribbá váltak, és a hasnyálmirigyrák ma már a vastagbél- és a gyomorrák után az...

  • learn more A szociális agy kultúrtörténete

    E kultúrtörténeti kötet a kezdetektől egészen máig feltárja az emberi agy fejlődését, bemutatva azt is, hogyan alakított ki...

  • learn more Felépülés a betegségből - A pszichiátriai rehabilitáció kézikönyve

    A mentális zavarok kezelése kapcsán napjainkban furcsán elszomorító helyzet állt elő:...

  • learn more Tic-taktika

    „A Tourette-szindrómás gyermekek napi gondozása/nevelése nem sokban különbözik más gyermekekétől, azonban a Tourette-szindróma és az esetlegesen ezzel együtt...

  • learn more A gyógyszerészet kialakulása és fejlődése

    A könyv átfogó képet nyújt a gyógyszerészet kialakulásáról és fejlődéséről az őskortól napjainkig. A szerző...

  • learn more Patikai reklámtárgyak

    A kiadó tovább folytatja az 1999-ben elkezdett, nagy sikert aratott reprezentatív gyógyszerészettörténeti albumsorozatát ezen könyvével. A reklám a...

  • learn more Sorsdöntő génjeink

    Az USA-ban már nagy sikert aratott könyv Európában először magyarul jelent meg. A szerző a könyvében leírja, hogy milyen előnyökkel jár, ha valaki...

  • learn more Social dreaming

    Social dreaming – bizarr ötlet, hiszen csak egyes emberek álmodnak, és álmaikkal pszichoanalízisben „dolgoznak”. A social dreaming azonban más...

  • learn more Arcok és harcok. Interjúk és töprengők a LAM-ból

    A könyvben összegyűjtött interjúkban az orvosi hivatás, a gyógyítás, a kutatás és oktatás nagyjai vallanak...

  • learn more Álláskeresők könyve

    Hányan keresnek ma állást Magyarországon? Hányan készülnek feladni, és ami rosszabb, hányan adták, adják fel? Hiánypótló könyv magyar szerzőtől az...

  • learn more Ne lépkedjünk tojásokon! - Szerezzük vissza életünket, ha egy szerettünk borderline személyiségzavarban szenved

    Úgy érzi, manipulálják,...

  • learn more Gyermekszemészet

    A könyv összegzi mindazon tapasztalatokat, amelyek az utóbbi évtizedek során felhalmozódtak a gyermekkor szemészeti betegségeinek ellátásában. A szakemberek...