hirdetés
2025. november. 28., péntek - Stefánia.
hirdetés

 

A kevésbé feldolgozott élelmiszerekkel való helyettesítés a rizikó számottevő mértékű csökkenését eredményezi

Jelentősen növelik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát az ultra-feldolgozott élelmiszerek

A The Lancet Regional Health – Europe folyóiratban szeptember 16-án jelent meg a University College London kutatóinak cikke, amelyben az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF; ultra-processed foods) és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata közötti összefüggést vizsgálták, kitérve arra is, hogy mely UPF-típusok jelentik a legnagyobb rizikót a diabétesz kialakulására.

A kutatócsoport nyolc európai ország több mint 311 ezer polgárának UPF-bevitelét és egészségi állapotát elemezte átlagosan 10,9 éven keresztül, amely időszak alatt 14.236 embernél alakult ki 2-es típusú cukorbetegség. A kutatók megállapították, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerek mennyiségének minden 10%-os növekedése az étrendben 17%-kal növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, de ez a kockázat az UPF-ek bevitelének csökkentésével jelentősen mérsékelhető.

A kutatási eredmények szerint a legnagyobb kockázatot jelentő UPF-csoportok a sós rágcsálnivalók, az állati eredetű termékek, például a feldolgozott húsok, a készételek, valamint a cukorral és mesterséges édesítőszerekkel készült italok voltak, így ezekre az élelmiszerekre különös figyelmet kell fordítani az egészségkárosodás leküzdése érdekében.

Az élelmiszerek feldolgozottsági fokát leggyakrabban a Nova osztályozási rendszerrel értékelik, amely az élelmiszereket négy csoportra osztja: feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott élelmiszerek (MPF; minimally processed foods), mint például a tojás, a tej és a gyümölcs; feldolgozott konyhai összetevők (PCI; processed culinary ingredients), mint például só, vaj és olaj; feldolgozott élelmiszerek (PF; processed foods), mint például halkonzervek, sör és sajt; és az ultra-feldolgozott élelmiszerek (UPF), mint például fogyasztásra kész/melegítendő vegyes ételek, sós snackek, édességek és desszertek.

Az UPF és a 2-es típusú cukorbetegség közötti kapcsolat pontos okait a kutatások egyelőre nem írták le precízen, bár feltételezhetően több tényező is szerepet játszik, többek között a túlfogyasztás és a súlygyarapodás. Egy korábbi tanulmány szerint, amelyet a mostani kutatás új elemzése is alátámaszt, a megnövekedett testzsírmennyiség körülbelül feléért az UPF-ek tehetők felelőssé.

A legtöbb eddigi tanulmány csak az UPF kategória egészét vette figyelembe, de gyanítható volt, hogy a különböző típusú UPF-ekkel eltérő kockázatok járhatnak együtt, ezért a kutatók a mostani vizsgálatban a Nova osztályozás mind a négy feldolgozottsági szintű csoportját megvizsgálták annak érdekében, hogy felmérjék, milyen hatással van a 2-es típusú cukorbetegség kockázatára, ha az UPF-eket kevésbé feldolgozott élelmiszerekkel helyettesítjük; ezen felül pedig a kutatók kilenc UPF-alcsoportot külön is megvizsgáltak. A jó hír az, hogy az UPF-ek kevésbé feldolgozott élelmiszerrel való helyettesítése a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenésével járt együtt.

A tanulmányban a UCL kutatói az EPIC vizsgálat adatait elemezték, amely az étrend, az életmód és a környezeti tényezők, valamint a krónikus betegségek előfordulása közötti kapcsolatot vizsgálta több mint félmillió európai embernél. Ezeken az adatokon a kutatók további elemzést végeztek, hogy az UPF-eket kilenc alcsoportra különítsék el annak jobb megértése érdekében, hogy a feldolgozás szintje hogyan befolyásolja a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Amellett, hogy a kutatók elemezték, hogy az UPF fogyasztása hogyan befolyásolja a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, az adatokon helyettesítési modellezést végeztek, hogy megnézzék, elméletileg hogyan befolyásolná a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, ha egy Nova élelmiszercsoportot egy másik, alacsonyabb feldolgozottsági szintűre cserélnének.

Ha az étrendben az UPF-ek 10%-át PF-ekkel, azaz az eggyel alacsonyabb feldolgozottsági szintű kategória termékeivel helyettesítették, a cukorbetegség kockázata 18%-kal csökkent. Az UPF-fogyasztók felső 25%-ában, ahol az UPF a teljes étrend 23,5%-át tette ki, az édesített italok önmagukban az UPF-bevitel közel 40%-át és az étrend 9%-át tették ki. Az UPF-ek közé tartozó kenyerek, kekszek és reggeli gabonafélék, édességek és desszertek, valamint a növényi alapú alternatívák azonban a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb előfordulási gyakoriságával voltak kapcsolatban.

Rachel Batterham professzor, a tanulmány első szerzője így nyilatkozott: „Az UPF alcsoportok elemzése ebben a tanulmányban feltáró jellegű volt, és megerősítést nyert, hogy nem minden UPF-kategóriába sorolt élelmiszer jelent azonos mértékű egészségügyi kockázatot. A kenyér és a gabonafélék például sok ember étrendjének képezik alapját. Eredményeink alapján úgy gondolom, hogy a táplálkozási tanácsok tekintetében másképp kellene kezelnünk őket, mint a sós rágcsálnivalókat vagy a cukros italokat.”

A szerzők szerint a tanulmány megfigyeléses jellege miatt csak összefüggést (asszociációt), nem pedig ok-okozati (kauzális) hatásokat tudott kimutatni.

A UCL csapata jelenleg egy kísérletet végez az egészséges táplálkozásra vonatkozó útmutatásoknak megfelelő UPF versus MPF étrendek hatásának felmérésére, ami tovább fogja pontosítani a tanulmány eredményeit. A vizsgálat eredményeit várhatóan 2025-ben teszik közzé.

Marc Gunter professzor, a tanulmány egyik szerzője így összegzett: „A tanulmány eredményei kiegészítik egyre bővülő ismereteinket arról, hogy az UPF-ek fogyasztása bizonyos krónikus betegségek, köztük az elhízás, a szív- és anyagcsere-betegségek és egyes rákos megbetegedések magasabb kockázatával hozható összefüggésbe. Bár egy ilyen tanulmány nem tud ok-okozati összefüggéseket megállapítani, azt sugallja, hogy egyes UPF-ek fogyasztásának csökkentése és azok feldolgozatlan, teljes értékű élelmiszerekkel való helyettesítése csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A mechanizmusok és a lehetséges ok-okozati utak megértéséhez viszont még további kutatásokra van szükség.”

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Reducing ultra-processed foods can lower type 2 diabetes risk

Food consumption by degree of food processing and risk of type 2 diabetes mellitus: a prospectivecohort analysis of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)

Irodalmi hivatkozás:

Dicken, S. J., et al. (2024) Food consumption by degree of food processing and risk of type 2 diabetes mellitus: a prospectivecohort analysis of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). The Lancet Regional Health – Europe. doi.org/10.1016/j.lanepe.2024.101043.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink

  • learn more Gyermekbántalmazás

    A bántalmazott gyermekek védelme érdekében kiemelt fontosságú az esetek korai felismerése, a védő intézkedések mielőbbi megtétele. Könyv célja, hogy...

  • learn more Ritka betegségek – küzdelem az élet határain

    Ritka betegségek – diagnosztikai kihívások című könyv folytatása, további esetek ismertetésével. A klinikai és...

  • learn more Jó étel, jó élet

    "Elakadt a táplálkozás útvesztőjében? Ez a kézikönyv segít a fiataloknak, kezdő háziasszonyoknak, babás családoknak és mindenkinek, aki szeretteinek,...

  • learn more Marketing pirula recept nélkül

    A könyv az egészségügy speciális, de sokakat érintő területét vizsgálja, és az elméletet egyben konkrét gyakorlati példákkal...

  • learn more Arcok és harcok. Interjúk és töprengők a LAM-ból

    A könyvben összegyűjtött interjúkban az orvosi hivatás, a gyógyítás, a kutatás és oktatás nagyjai vallanak...

  • learn more Májsebészet

    A könyv elsődleges célja olyan májsebészeti munka létrehozása, amely segítséget nyújthat ügyeleti éjszakán a fiatal szakorvosnak, ha többek között rupturált...

  • learn more Diabéteszlexikon

    A cukorbetegek száma világszerte – így sajnos hazánkban is – rohamosan növekszik. Magyarországon mintegy 700 ezer diagnosztizált cukorbeteg van, a...

  • learn more Recept nélkül kapható gyógyszerek

    Ez a könyv gyógyszerekhez nyújt segítséget, a recept nélkül kapható gyógyszerek a témája. A gyógyszerész ismeri a hatóanyagokat,...

  • learn more S. O. S. Cukor! – Párbeszéd a diabéteszről

    Hiánypótló kötet betegeknek, hozzátartozóknak és orvosoknak a Magyar Diabetes Társaság ajánlásával  Hogyan fogadja el...

  • learn more Az agyvelő boncolása

    Ez a könyv az agyvelő normális anatómiájával foglalkozók, tehát elsősorban az egyetemi hallgatók számára készült. A szövettani, élettani és...

  • learn more Misce fiat...

    Dr. Szabó Sándor, a Magyar Gyógyszerészi Kamara örökös, tiszteletbeli elnöke a 70. születésnapjára állította össze a kamara elmúlt 20 évének történetét...

  • learn more Transzfúzió

    A könyv a hazai palettáról évek óta hiányzó munkát pótol. A vérátömlesztés a mindennapi klinikai/kórházi munka során napjainkban is gyakori (olykor...

  • learn more A pancreas betegségei

    Az internetről áradó legfrissebb tudományos információk birtokában jogos lehet a kérdés, hogy szükség van-e még magyar nyelvű, magyar szerzők...

  • learn more Élettörténetek a pszichoterápiában

    A pszichoanalízisről  egy kliens megjegyzése alapján a kezdetektől tudjuk, hogy beszélgető kúra. Mégis, fél évszázadon keresztül...

  • learn more Amit a klinikai vizsgálatok jogszabályairól tudni kell

    Ez a könyv a klinikai vizsgálatokkal kapcsolatos belföldi jogszabályok közérthetõ összefoglalója. Rövid,...

  • learn more Orbán Viktor és te

    Orbán Viktorra égető szükségünk van. Vagy talán nem is rá, hanem arra az Orbán Viktor-képre, amit a stábjával együtt professzionálisan alkotott meg,...

  • learn more Odú vagy kelepce?

    Hogy kik is vagyunk, mit akarunk az élettől és mi a szerepünk a világban, azaz identitásunk, mindegyikünk számára fontos kérdés. Valódi önmagunk...

  • learn more Tehetség/Talentum Jó szerencse, semmi más?

    "Jelen könyv Czeizel professzor életműve összefoglalásának is tekinthető a tehetség témakörben. A világhírű...

  • learn more Hány barátod is van?

    Könnyű a hálózatok tudományában egy elvont matematikai elméletet látni. Pléh Csaba, Unoka Zsolt és munkatársaik könyve gyökereiben megváltoztatja...

  • learn more Akadémikus portrék - Ligeti Erzsébet - sejtélettan-kutató

    A könyv Herzka Ferenc dokumentumfilm-rendező, szerkesztő által készített portréfilm szövegéből...