hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Ivásproblémákra is beválik egy régi szer

Az epilepszia és egyes fájdalomformák kezelésére használt generikus gabapentin hatásosnak és biztonságosnak tűnik az alkoholdependencia terápiájában – írja a PharmaOnline.

„A gabapentin legalább olyan eredményesen, sőt akár eredményesebben befolyásolja az alkoholfüggőség kimenetelét, mint az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága által jelenleg az alkoholfüggőség kezelésére engedélyezett készítmények – idézik dr. Barbara J. Mason, a The Scripps Research Institute (TSRI) alkohol- és addikciókutatási központja vezetőjének szavait. – Ehhez járul még az is, hogy ez ez az egyetlen olyan szer, mely javítja azon betegek alvását és hangulatát, akik úgy döntenek, hogy felhagynak az ivással vagy legalább csökkentik alkoholfogyasztásukat. A gabapentint máris széles körben alkalmazzák az alapellátási gyakorlatban, így mondhatjuk, hogy valóban ígéretes terápiás lehetőségről van szó.

Az FDA évtizedek óta kétféle kezelést engedélyez alkoholdependenciában. Az egyik a diszulfiram, mely abba az enzimatikus folyamatba avatkozik be, melynek révén a szervezet normális körülmények között lebontja az alkoholt, kellemetlen élménnyé téve az alkoholfogyasztást. A másik a naltrexon, mely az ivást követő jutalomérzés létrejöttéért felelős opioid receptorokat blokkolja az agyban. Mindkét kezelés célja, hogy elnyomja azt az élvezetkereső motivációt, ami elindítja az alkoholdependenciát. A jelenleg rendelkezésre álló szerek azonban viszonylag hatástalanok a szorongás, depresszió, álmatlanság és egyéb megvonási tünetek ellen, melyek segítenek fenntartani a már kialakult alkoholizmust. Magukat a szereket is úgy tervezték, hogy alkalmazásuk némiképp kellemetlen – ez pedig gyakran visszariasztja a betegeket szedésüktől – olvasható a pharmaonline.hu-n.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés