hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

IV. Nemzeti PET/CT Konszenzus Konferencia

Az Országos Onkológiai Intézet (OOI) megrendezte a IV. Nemzeti PET/CT Konszenzus Konferenciát. A konferencia célja a PET/CT diagnosztika szélesebb körű alkalmazása és a befogadási kvóta jelentős növelése érdekében szakmailag alátámasztani ennek a képalkotó módszenek az előnyeit és szükségességét. 

A konferenciát megelőzte egy alapos, az ország teljes területére kiterjedő felmérés, amelyben közel 400 aktív klinikus vett részt, akik a közel 40 000 elvégzett vizsgálat tapasztalatait értékelve egyhangúan szükségesnek ítélték meg a PET/CT diagnosztikát. A konferencia eredménye útmutatót adott a PET/CT módszer helyes alkalmazására és javaslatot tett az eljárás rendeleti környezetének módosítására - áll az Onkológiai Intézet közleményében.

A konferencia programjában kiemelt pontban szerepelt: a PET/CT diagnosztika terápiás konzekvenciájának és költséghatékonyságának vizsgálata, a BNO kódok alapján történt kérelmek hatásainak és eredményeinek vizsgálata, az új indikációs lista összeállítása, a befogadási kvóta valós igényekhez közelítő növelésének alátámasztása, új trészerek és indikációs területek befogadásának alátámasztása, továbbá határozott szakmai javaslatok hangzottak el a jelenlegi szabályozás és egyéb feltételek módosítására.

A PET/CT diagnosztika fontos eszköze a képalkotó eljárásoknak, alkalmazása különösen fontos a daganatos betegségek kezelésében, de jelentősége egyre nő más, neurológiai és pszichiátriai megbetegedések korai felismerésében és gyógyításában is. Úgy a daganatos, mint a neurológiai vizsgálatokhoz különböző nyomjelző anyagokat használnak. Ezek közül Magyarországon jelenleg csak egy nyomjelző befogadott illetve egyet térít az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A konszenzus konferencia szükségesnek tartotta és javasolta a PET/CT vizsgálat során felhasznált izotópot tartalmazó különböző molekulák, azaz trészerek (nyomjelzők) hazai befogadását és differenciált térítését, amelyek alkalmazása az EU-ban jóváhagyott és alkalmazott.

Az OEP jelenleg évi 11 ezer vizsgálatot finanszíroz. A hazai népegészségügyi és gazdasági helyzetre való tekintettel fontos lépés a diagnosztika fejlesztése, ezen belül a PET/CT, valamint más képalkotó eljárások fejlesztése és fuzionálása valamint az információ kezelés feltételeinek biztosítása. A daganatos betegségek hazai előfordulási adataiból megállapítható, hogy a befogadott PET/CT vizsgálatok számát rövidtávon évi 60 000 vizsgálatra szükséges növelni.

Cél az Országos Onkológiai Intézet és az onkológiai nagytérségek legnagyobb betegforgalmú központjait saját PET/CT egységgel ellátni oly módon, hogy a szakmai irányítás és vezetés állami kézben maradjon és a diagnosztika az ország területén mindenki számára egyenlő eséllyel elérhető legyen.

A konferencia a vizsgálati anyag értékelése alapján összeállította állásfoglalását, amelyet a résztvevők szavazással elfogadtak, és felkérték a szervezőket, hogy továbbítsák az állásfoglalást az Egészségügyi Államtitkárhoz, és hogy képviseljék a további javaslatokat.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés