hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Infravörös fénnyel sikerült távolról agyi neuronokat stimulálni

A Stanford University kutatói a Nature Biomedical Engineering folyóiratban arról számoltak be, hogy noninvazív módon, infravörös fénnyel képesek voltak irányítani egerek agyi idegsejtjeit.

Ez a módszer megnyithatja az utat ahhoz, hogy adott agyterületeket a vizsgálati alanyok, állatok természetes viselkedése közben lehessen tanulmányozni. Ennek érdekében a kutatók az egerek agyában meghatározott neuronokat egy hőérzékeny molekulával láttak el.

A TRPV1 alapesetben a hőérzet okozta fájdalomért felelős, ebben a vizsgálatban viszont arra használták, hogy a körülbelül egy méter távolságból kibocsátott infravörös fény a koponyán áthaladva kapcsolóként működtesse a molekulát.

Önmagában a receptor még nem lett volna elegendő, a jel erősítéséhez a kutatók a MINDS betűszóval jelölt nanotranszduktorokat, elektromos átalakítókat is alkalmaztak, amelyek az agy egész területén használhatók. Például amikor a kutatók egy háromutas labirintusban az egyik utat infravörös fénnyel világították meg, amely az egerek dopamin-kibocsátó neuronjait stimulálta, az állatok hamar “függővé váltak”, és csak ezen az útvonalon közlekedtek.

A vizsgálat fontos eredménye, hogy bizonyította, lehetséges az agy bármely neuronját ép koponya mellett, távolról stimulálni.

Forrás: Xiang Wu et al, Tether-free photothermal deep-brain stimulation in freely behaving mice via wide-field illumination in the near-infrared-II window, Nature Biomedical Engineering (2022).

Forrás: AdobeStock-archív
Forrás: AdobeStock-archív

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink