hirdetés
2024. november. 22., péntek - Cecília.

Így működik az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet

A legfrissebb Hivatalos Értítőben jelent meg az emberi erőforrások minisztere 17/2015-ös utasítása az OGYÉI ideiglenes szervezeti és működési szabályzatáról.

A rendelkezés  számbaveszi a március elején ismét önállósított, s egyúttal átszervezett gyógyszerhatóság feladatait, szervezetét, vezetési  és működési rendjét.

 

Emlékeztetőül: hivatása szerint az OGYÉI

  • a) ellátja:
  • a jogszabályokban meghatározott gyógyszer-felügyeleti hatósági és szakhatósági feladatokat,
  • a jogszabályokban meghatározott egészségügyi géntechnológiai hatósági és szakhatósági feladatokat,
  • a jogszabályokban meghatározott piacfelügyeleti hatósági feladatokat,
  • a jogszabályokban meghatározott szakértői feladatokat,
  • a szakterületeivel kapcsolatos módszertani és tudományos kutatóintézeti feladatokat,
  • a gyógyszerellátással és a fokozottan ellenőrzött szerekkel, illetve kábítószer-prekurzorokkal kapcsolatos szakfelügyeletet, ennek keretében biztosítja, hogy a forgalomból kivont gyógyszerkészítmények ne kerüljenek további felhasználásra,
  • az étrend-kiegészítők és a különleges táplálkozási célú élelmiszerek közegészségügyi kockázatelemzését, forgalomba hozatal előtti értékelését, a tápérték-jelölésre, a tápanyag-összetételre és az egészségre vonatkozó jelölések vizsgálatát;
  • b) közreműködik a nemzetközi gyógyszer-engedélyezéssel és -ellenőrzéssel kapcsolatos feladatok ellátásában;
  • c) egészségügyi technológiaértékelési feladatokat lát el; technológiaértékeléssel, finanszírozási protokollokkal kapcsolatos kutatásokat végez a támogatáspolitika területén;
  • d) az egészségügyi szolgáltatók orvostechnikai, technológiai beruházásaival, az orvostechnika és technológia üzemeltetésével kapcsolatosan szakértői tevékenységet és szakmai támogatást nyújt;
  • e) a gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásba történő befogadásához igazolást ad, szakértőként közreműködik az egyedi méretre készített gyógyászati segédeszközök gyártóinak ellenőrzésében;
  • f) kijelöli azokat a gyógyszertárakat és egészségügyi intézményeket, amelyek a miniszter által meghatározott gyógyszereket és immunbiológiai készítményeket kötelesek készletükben tartani;
  • g) figyelemmel kíséri és vizsgálja a lakosság élelmezéssel és táplálkozással összefüggő egészségi állapotát;
  • h) táplálkozás-egészségügyi kockázatbecslést, hatásvizsgálatot és állapotfelmérést végez, ezzel összefüggésben módszertani fejlesztési tevékenységet lát el, táplálkozási ajánlásokat dolgoz ki, antropometriai mérésekkel vizsgálja a lakosság tápláltsági állapotát, dietetikai szaktanácsadási feladatokat lát el;
  • i) közreműködik a magyar nemzeti élelmezés- és táplálkozáspolitika kialakításában;
  • j) elvégzi a táplálkozással összefüggő biokémiai markerek laboratóriumi meghatározását;
  • k) elvégzi az élelmiszerek, a közétkeztetésben felszolgált ételek, továbbá a kozmetikai termékek, a gyógyszerek és az orvostechnikai eszközök laboratóriumi vizsgálatait;
  • l) részt vesz a táplálkozással összefüggő megbetegedések felderítésében;
  • m) a lakosság egészségi állapotának javítása érdekében részt vesz a táplálkozási kockázatok azonosításában, epidemiológiai vizsgálatokban, beavatkozások kidolgozásában és megvalósításában;
  • n) részt vesz az Egészségügyi Világszervezet (a továbbiakban: WHO) és az Európai Unió élelmezés- és táplálkozás-egészségüggyel, valamint kozmetikumokkal kapcsolatos tevékenységében, a tagállami kötelezettségből adódó feladatok ellátásában;
  • o) részt vesz a gyógyszerekkel, élelmezéssel és táplálkozással kapcsolatos ismeretek terjesztésében elméleti és gyakorlati képzésekkel, konferenciák szervezésével, kiadványok, módszertani anyagok kiadásával;
  • p) a közétkeztetésben részt vevők számára kötelezően előírt táplálkozás-egészségügyi képzési feladatokat lát el;
  • q) véleményezi az új élelmiszereket;
  • r) módszertani, szakmai tájékoztatót készít az egységes hatósági ellenőrzések végrehajtásához a területi népegészségügyi szervek részére;
  • s) ellátja az élelmiszeriparban felhasznált biocid készítmények élelmezés-egészségügyi értékelését;
  • t) nemzeti hatóságként ellátja a kozmetikai készítmények biztonsági értékelését, a termékinformációs dossziék ellenőrzését, működteti a Kozmetikai Toxikológiai Központot és a súlyos, nemkívánatos hatások bejelentési rendszerét;
  • u) a szakterületével összefüggő szakvéleményt, szaktanácsot, tudományos támogatást nyújt a közigazgatási szervek, intézmények és ügyfelek felkérésére;
  • v) megfelelőségértékelési feladatokat lát el;
  • w) jogszabályban foglalt feladatkörében szakmai és statisztikai adatgyűjtési feladatokat lát el, elemzést végez;
  • x) ellátja a jogszabályban vagy hatósági határozatban meghatározott további feladatokat.

A hatósági munka mellett kiadási előirányzatának 30%-át nem meghaladó bevétel eléréséig vállalkozási tevékenységet is folytathat, e  területek között is van néhány figyelemre méltó elem:

  • Könyvkiadás,
  • Folyóirat, időszaki kiadvány kiadása,
  • Információ-technológiai szolgáltatás,
  • M.n.s. egyéb információs szolgáltatás,
  • Nem lakóingatlan bérbeadása, üzemeltetése,
  • Üzletvezetés, vezetői tanácsadás,
  • Fizikaitulajdonság-vizsgálat,
  • Összetett műszaki, elektronikai rendszer vizsgálata,
  • Egyéb, műszaki vizsgálat, elemzés,
  • Összetétel-, tisztaságvizsgálat, elemzés,
  • Reklám, piackutatás,
  • M.n.s. egyéb szakmai, tudományos, műszaki tevékenység,
  • Adminisztratív, kiegészítő szolgáltatás,
  • Konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése,
  • Pályázat- és támogatáskezelés, ellenőrzés,
  • Szakirányú továbbképzés,
  • Iskolarendszeren kívüli egyéb oktatás,
  • Egészségügyi laboratóriumi szolgáltatások.

A teljes szabályzat letölthető a Hivatalos Értesítővel. (Ugyanebben a számban található egy másik szakmába vágó rendelkezés is: a 7/2015. (V. 11.) ORFK utasítás a Rendőrség közegészségügyi-járványügyi és egészségfejlesztési tevékenységének ellátásáról.)

(forrás: Magyar Közlöny)

cimkék

Könyveink