hirdetés
2024. szeptember. 27., péntek - Adalbert.
hirdetés

 

Igen hatékonyak az aeroszol formában beadott emlékeztető Covid-19 oltások

A Nature Immunology folyóiratban szeptember 3-án jelent meg a National Institutes of Health (Bethesda, Maryland, USA) kutatóinak cikke, amelyben az intramuszkuláris és a nazális oltóanyagok emlékeztető oltásként adott hatásosságát vizsgálták a felsőlégúti fertőzések tekintetében.

A vizsgálat lefolytatásának hátterében az a kérdés állt, hogy bár világjárvány terjedése alatt gyorsan kifejlesztett Covid-19 vakcinák sikeresen korlátozták a SARS-CoV-2 fertőzések súlyosságát és terjedését, valamint az intramuszkuláris emlékeztető (booster) oltások továbbra is védelmet nyújtanak a magas szintű morbiditás és a hospitalizáció ellen, több közelmúltban lefolytatott vizsgálat is azt az eredményt adta, hogy az intramuszkulárisan beadott bivalens mRNS-vakcinák hatásossága körülbelül négy hónap elteltével eltűnik. Az olyan tényezők, mint az életkor, az immunhiányos állapotok és az akut utókövetkezmények befolyásolhatják a veleszületett immunitás szintjét és a vakcinaválaszt, növelve az immunitást áttörő fertőzések valószínűségét. Ezért a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy egy intranazálisan beadott nyálkahártya-vakcina korlátozhatná-e a SARS-CoV-2 terjedését azáltal, hogy fokozza a nyálkahártyához kapcsolódó nyirokszövetben lévő plazmasejtek és memória B-sejtek termelődését, így az immunválaszt a fertőzés helyén lenne képes növelni.

A most nyilvánosságra hozott vizsgálatban a kutatók rézuszmajmokon (Macaca mulatta) értékelték egy olyan nyálkahártyán keresztül alkalmazandó bivalens adenovírus vektor vakcina által kiváltott védő immunválaszokat, amely az ősi Wuhan törzsből származó stabilizált tüskefehérjét és a SARS-CoV-2 Omicron BA.5 változatát tartalmazta, majd ezeket az immunválaszokat összehasonlították az ugyanezen két változat tüskefehérjéit kódoló bivalens mRNS-vakcina intramuszkuláris emlékeztető dózisával kiváltott immunválaszokkal. Bár az emberekben kialakuló súlyos betegség okozta gyulladás és patológia nem teljesen reprodukálható ezekben a főemlős modellekben, a vizsgálatok kimutatták, hogy a rézuszmajom modellszervezetekben megfigyelt immunválaszok felhasználhatók az Omicron-fertőzések klinikai kimenetelének előrejelzésére humán betegek esetében is. A vizsgálatban használt adenovírusvektor-vakcina a ChAd-SARS-CoV-2-S vakcina volt, amelyet jelenleg Indiában iNCOVACC néven orrcseppek formájában adnak be. A nem patogén vírusvektort (adenovírust, Newcastle-betegség vírusát vagy parainfluenza vírusát) használó vakcinák már a fertőzés helyén immunválaszt válthatnak ki, így ezek a vakcinák ideális jelöltek a nyálkahártyán, intranazálisan beadott emlékeztető dózisra. A vizsgálatban részt vevő rézuszmajmokat először két adag intramuszkuláris mRNS-vakcinával oltották be - ezek az ősi Wuhan-törzs tüskefehérjéjét tartalmazták. Hét hónappal az alap oltásokat követően a rézuszmajmok egyik csoportjának a bivalens ChAd-SARS-CoV-2-S vakcinát adták be aeroszolos eszközön keresztül, azaz az oltóanyagot közvetlenül az alsó és felső légutakba juttatták. A második csoportnak intranazálisan, köd formájában adták be a vakcinát, míg a harmadik karon az állatok intramuszkuláris booster oltást kaptak.

Photo by Doug Jordan, M.A, USCDCP on Pixnio
Photo by Doug Jordan, M.A, USCDCP on Pixnio

Az aeroszolos és intranazális úton beadott nyálkahártya adenovírusvektor-vakcina és a bivalens mRNS-vakcina intramuszkuláris emlékeztető dózisa által nyújtott védelmet úgy hasonlították össze, hogy az állatokat négy és fél hónappal az emlékeztető dózisok beadása után az XBB.1.16 vírustörzzsel fertőzték meg.

Az eredmények szerint a nyálkahártya adenovírusvektor-vakcinát kapott állatok tüdejében és orrában a vírusszaporodás minimális volt mind az aeroszolos, mind az intranazális beadású csoportban. Ezzel szemben azoknál az állatoknál, amelyek intramuszkulárisan kapták a bivalens mRNS-vakcina emlékeztető adagját, csak az alsó légutakban mutatkozott alacsonyabb szintű vírusreplikáció. A nyálkahártya-vakcina tartós immunglobulin (Ig) A és IgG válaszokat is eredményezett a légutakban, valamint a tüskefehérjére specifikus B-sejtek aktivációját eredményezte a tüdőben, ami az intramuszkulárisan adott bivalens mRNS-vakcina emlékeztető dózis esetében nem volt megfigyelhető.

A nyálkahártya-vakcina aeroszolos beadása széles körű nyálkahártya-immunitást váltott ki több légúti szegmensben is, ami gyorsan el tudta nyomni a SARS-CoV-2 szaporodását. Ehhez képest ugyanennek a vakcinának az intranazálisan beadott emlékeztető dózisa csak az IgA-titereket tudta növelni a légutakban, ami megakadályozta a vírus helyi szaporodását, de nem tudta olyan hatékonyan gátolni a vírus replikációját a tüdőben, mint az aeroszol útján beadott emlékeztető dózis, illetve nem tudott a tüskefehérjére specifikus memória B-sejteket sem kiváltani.

Összességében az eredmények azt mutatták, hogy a SARS-CoV-2 elleni, aeroszol formájában beadott nyálkahártya adenovírus-vektor vakcina emlékeztető dózisa volt a leghatékonyabb a vírusszaporodás megfékezésében a tüdőben és az orr nyálkahártyáján.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Mucosal COVID-19 boostersoutperform mRNA shots in preventing upper airwayinfections

Mucosal adenovirusvaccineboostingelicits IgA and durablyprevents XBB.1.16 infection in nonhumanprimates

Irodalmi hivatkozás:

Gagne, M., Flynn, B.J., Andrew, S.F., Marquez, J., Flebbe, D.R., Mychalowych, A., Lamb, E., DavisGardner, M.E., Burnett, M.R., Serebryannyy, Leonid A, Lin, B.C., Ziff, Z.E., Maule, E., Carroll, R., Naisan, M., Jethmalani, Y., Pessaint, L., Todd, J.M., DoriaRose, N.A. & Case, J.B. (2024). Mucosal adenovirusvaccineboostingelicits IgA and durablyprevents XBB.1.16 infection in nonhumanprimates. Nature Immunology. doi:10.1038/s41590024019515. https://www.nature.com/articles/s41590-024-01951-5

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink