2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Huszonhét év börtönbüntetés "a halál papjának"

Huszonhét év börtönbüntetésre ítélték a "halál papjának" is nevezett egykori ápolót és római katolikus diakónust Belgiumban, akit öt ember meggyilkolásában talált bűnösnek a brugge-i bíróság.

A Le Soir című belga lap beszámolója szerint a 61 éves Ivo Poppe elismerte, hogy többeket "halálba segített" a francia határ közelében található Menen település kórházában, ahol annak idején dolgozott. Mint mondta, levegőt fecskendezett be áldozatai vénájába, ezzel halálos kimenetelű légembóliát okozva.

A férfit saját anyja, apósa, két nagybátyja és egy ismeretlen kórházi beteg meggyilkolásában találták bűnösnek. Az ügyészség életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását kérte.

Poppe korábban arról számolt be, tíz-húsz emberrel végzett, hogy véget vessen a szenvedéseiknek, a vádhatóság véleménye szerint ráadásul még ennél is sokkal több áldozata lehetett a férfinak, legalább ötven gyanús halálesetről van szó. A háromgyermekes férfit 2014-ben tartóztatták le, miután pszichológusának arról számolt be, hogy emberek tucatjait részesítette "kegyes halálban".

A "halál papja" a nyolcvanas és a kilencvenes években dolgozott ápolóként a meneni kórházban, diakónussá szentelése után pedig még 2011-ig látogatta a betegeket. Belgiumban 2002-ban legalizálták az eutanáziát szigorú körülmények mellett a felnőttek számára, 2014-ben pedig kiterjesztették a szabályozást az ítélőképességük birtokában lévő, gyógyíthatatlan betegségben szenvedő kiskorúak számára.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink