hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Húsz évet is kaphat a csaló vakcinakutató

Egyedülálló eset: vád alá helyeztek egy vakcina-kutatót kiemelkedően nagy kárt okozó csalás miatt. Az Iowa-i Állami Egyetem kutatója a NIH 19 millió dollárját szórta ki az ablakon, és akár 20 év börtönbüntetés is várhat rá.

Dr. Dong Pyou Han tavaly óta már nem dolgozik az egyetemen, akkor ismerte be ugyanis, hogy humán antitesteket adott az AIDS-vakcina hatásait vizsgáló kísérletekben a kísérleti állatok véréhez, hogy úgy tűnjön, az oltás hatásos.

A vallomásig valóban kiemelkedően ígéretesként ünnepelték Han eredményeit, és a kísérleteket finanszírozó amerikai nemzeti egészségvédelmi hivatal, a National Institute of Health is elégedett volt, úgy vélte, hogy jó helyre tette azt a 19 millió dollárt, amivel az Iowa-i Állami Egyetem kutatóintézetének, aCenter for Advanced Host Defense Immunobiotics and Translational Comparative Medicine-nek az AIDS-kutatásait finanszírozta. Iowa Állam most beleegyezett, hogy megtéríti a NIH-nek Han fizetését, félmillió dollárt.

A legsúlyosabb csalás az elmúlt negyedszázadban

James Bradac, a NIH AIDS-kutatásokkal kapcsolatos támogatásait vizsgáló szakértő azt nyilatkozta az Usatoday című internetes lapnak, hogy ez volt a legsúlyosabb csalás, amit munkája során az elmúlt 24 évben tapasztalt. A szövetségi ügyészség is az ügy súlyosságára hivatkozva tette meg azt a ritka lépést, hogy egy csalást bevalló kutatót vád alá helyezzen, írja az ABCnews tudósítása.

Több éves kutatómunka és több millió dolláros támogatás után Han tudományos áttörésnek számító eredményeit egy másik kutatólaboratórium (Harvard University)felülvizsgálta, és mivel szabálytalanságokat tapasztaltak, hamarosan felvetődött, hogy csalásról van szó. Végül a múlt héten négy tanulmány meghamisítása miatt helyezték vád alá Hant, mind a négy esetben, azaz egyenként öt évig tartó börtönbüntetés is kiszabható.

Ritka a felelősségre vonás

A tudományos csalásokat vizsgáló Retraction Watch nevű intézet alapítója, Ivan Oransky szerint is egyedülálló eset, hogy egy csaláson ért kutatót elszámoltasson az igazságügyi rendszer.

A HIV ellenes oltóanyag feltalálása azonban továbbra is nemzetközi prioritás, írja az ABCnews. Han hamis eredményein kívül eddig csak egy 2009-ben publikált thaiföldi kutatás mutatott fel bárminemű értékelhető eredményt e téren, amikor is a kísérleti alanyok harmada esetében alakult ki védettség. Mivel ez az eredmény sem generalizálható, a kutatók továbbra is számos különböző megközelítéssel próbálkoznak.

Az 57 éves dél-koreai származású Han 2008-ban kezdett dr. Michael Cho kutatócsoportjában dolgozni, ekkor érkezett a NIH-től az első támogatás, és vallomása szerint 2009-ben kezdte meghamisítani az eredményeket, mert, mint mondja: „azt akartam, hogy szebbnek tűnjenek”. Cho-t nem vádolják semmivel, mint nyilatkozta, kétségbe van esve és dühös, hogy ennyi évet elpazarolt erre a kutatásra, de szeretné tovább folytatni a témában a vizsgálatait.

Kutatási pénzek kedvenc intézeteknek

Az AIDS-kutatók szövetségének (AIDS Research Alliance) orvos-igazgatója, Stephen Brown azt nyilatkozta, hogy az eset felhívja a figyelmet arra, milyen kegyetlen harc folyik a NIH egyre csökkenő kutatási támogatási összegeiért. Hozzátette: nagyobb transzparenciára van szükség a kutatási pénzek odaítélésénél, mivel a támogatások gyakran kedvenc intézetekhez kerülnek, függetlenül attól, hogy azok esetleg nem is produkálnak semmilyen eredményt.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink