hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Hipertónia ellen áfonya?

Egy új kutatás szerint a 4 héten keresztül naponta 2 x 100 g mennyiségben fogyasztott áfonya ugyanannyival csökkenti a szisztolés vérnyomást, mint a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, írja az OTSZ.

A kutatók az áfonya az érrendszerre gyakorolt kedvező hatását a benne lévő antocianinoknak (a növényekben lévő piros, lila és kék színt adó antioxidáns hatású pigmenteknek) tulajdonítják. Az áfonya fenti mennyiségű napi fogyasztása esetén az endotheliális működés már 2 hét múlva javul.

A különböző, de kivétel nélkül kis esetszámú vizsgálatok tanuságai szerint a 24 órás szisztolés vérnyomás átlagosan 5,6 Hgmm-rel (95%CI 0,2 – 11,1) csökkent a „kezelt” csoportban a vizsgálat 28. napjára a kiindulási értékhez képest, de a diasztolés vérnyomás csökkenése (5,5 Hgmm, 95%CI 13,0- -1,9) nem különbözött a „kezelt” és a kontroll csoport között. A 150 mg antocianint tartalmazó vad áfonya elfogyasztás 2 óra elteltével jelentősen, 1,5%-kal (95%CI 0,6-2,3%) emelte a FMD-t a kontroll csoporthoz képest. A vad áfonyát napi kétszeri mennyiségben fogyasztóknál 28 nap múltán az FMD szignifikánsan, 2,3%-kal (95%CI 1,4%-3,2%) emelkedett. Dr. Rodriguez-Mateos egy friss meta-analízisben azt találta, hogy az FMD 1%-os javulása 10%-kal csökkenti a kardiovaszkuláris kockázatot, ami szerinte azt jelenti, hogy a fenti négy vizsgálat alapján az áfonya fogyasztásával hosszú távon akár 20%-kal is csökkenhet a kardiovaszkuláris kockázat. Érdekes módon az FMD már nem javul tovább, ha a 28. napon ismét áfonyát fogyaszt a résztvevő személy (az FMD az áfonya-fogyasztás utáni első héten fokozatosan nő, növekedése folytatódik a második héten, majd egy platóban tetőzik). Ezek szerint legalább két hétig naponta áfonyát kell fogyasztani, hogy tartósan javuljon az endotheliális funkció.

Az elfogyasztott italok típusa szerint (vivőanyag, rostok, vitaminok, stb.) nem láttak különbséget az FMD alakulásában. Még fontosabb, hogy a napi 160 mg tiszta antocianin fogyasztása ugyanúgy emeli az FMD-t, mint a 150 mg antocianint tartalmazó áfonya.

A vizsgálatok során 63 metabolitot mértek, ezek egyharmadának (21) szintje szignifikánsan összefüggött az FMD javulásával (többnyire a keringő vér mononukleáris sejtjeinek funkciójában és a kardiovaszkuláris betegségekben résztvevő gyulladások anyagai). 608 gént is vizsgáltak az áfonya-adagolás során, melyek közül 357 gén „up-regulálódott”, 251 gén pedig „down-regulálódott”.

Az adatok alapján úgy tűnik, hogy 100 gramm áfonya már két óra múlva az endotheliális funkció akut javulását okozza, napi 200 mg áfonya pedig egészséges emberekben csökkenti a szisztolés vérnyomást, írja az OTSZonline.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink