Miért jó az északi étrend?
A mediterrán diéta vetélytársának tartják az északi étrendet, mely a skandináv országok gasztronómiai hagyományaira épül, írja az EgészségKalauz.
Az északi vagy skandináv diétát a szakemberek is egészségesnek, kiegyensúlyozottnak és könnyen követhetőnek tartják. Igaz, nem ígér villámgyors eredményeket, de nem is kell semmit megvonnunk magunktól és éhezéstől sem kell tartanunk. Közeli „rokonságban” áll a mediterrán étrenddel, melyet sokan a legegészségesebbnek tartanak, de sokak szerint olcsóbb és elérhetőbb annál, közli a lap.
Az északi étrend alapját a friss, szezonális (illetve kisebb mennyiségben a fagyasztott) zöldségek jelentik, főként a gyökérzöldségek, például a cékla, a sárga- és fehérrépa, a pasztinák és a burgonya; a keresztesvirágzatúak, mint a káposzta, a karfiol, a brokkoli, a kelbimbó, a karalábé. A gyümölcsök közül a bogyósok kapják a legnagyobb szerepet, főként az áfonya, a málna, az egres, de az alma, a körte és a szilva is fogyasztható.
A teljes kiőrlésű gabonaféléket részesítsük előnyben, például a rozsból, árpából vagy zabból készült kenyérféléket, reggelire pedig nagyszerű választás lehet például a zabkása.