hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Hétfőn már napirenden a termékdíj!

Pénteken egyéni képviselői indítvány formájában benyújtották a Parlamentnek a népegészségügyi termékdíjról szóló törvénytervezetet, amely a gyorsított eljárás eredményeként már szeptember elsejétől hatályba lépne. A szakértők szerint viszont a korábban tervezett 20-40 milliárd helyett az egészségügynek legfeljebb 15 milliárdos többletet bevételt eredményezhet az új adófajta.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke, dr. Kovács József valamint Font Sándor képviselők által jegyzett törvényjavaslatot pénteken nyújtották be, s azt már hétfőn tárgyalja az Parlament egészségügyi bizottsága. Az előterjesztés nemigen tér el a MedicalOnline korábbi információjától, a lapunk által ismertetett határértékek közül szigorítás az energiaitaloknál van, ahol a korábban tervezett 20 helyett már 1-1 dl-re eső 10 mg koffeintartalom az adó hatálya alá tartozik.

A törvénytervezet nem sorolja fel részletesen mindazokat a készítményeket, amelyek a törvény hatálya alá tartoznak, csupán az egyes termékcsoportok azonosításánál használatos vámtarifaszámot (VTSZ) adják meg. Ezekből az hámozható ki, hogy a korábban beharangozottaknak megfelelően a cukor és a sótartalom áll az adózás középpontjában, ám vannak kivételek. Így például a jövőben sem sújtja termékdíj a kenyérféléket és péksüteményeket, a mustárt és ketchupöt, illetve értelemszerűen a cukor illetve sótartalom megadott határértéke alá eső készítményeket. A termékdíj kizárólag az előrecsomagolt termékekre vonatkozik, s lényegében egy úgynevezett egyfázisú adóról van szó, ami azt jelenti, hogy az áruk értékesítőinek kell befizetniük az adóhatósághoz. Arról viszont nem szól a rendelet, hogy az ily módon beszedett összeg miként jut el az egészségügyhöz, s ezen belül a korábban nevesített Egészségvédelmi Alaphoz. A termékdíj megfizetése alól többek között azok kaphatnak mentességet, akik éves szinten 50 kg, illetve 50 liternél kevesebbet adnak el az érintett termékekből.

Mennyi az annyi?

Ami a termékdíj mértékét illeti: a megengedetnél több cukrot tartalmazó üditőitaloknál literenként 5, energiaitaloknál viszont – ahol a koffeintartalom a mérték - ugyanezen mennyiségnél 250 forint. Az előrecsomagolt cukrozott készítmények esetében kilogrammonként 100 forint, sós snackeknél ugyanezen mennyiségnél 200, az míg ételízesítőknél 500 forint.

A témáról tanulmányt készítő IDEA – Intézet a Demokratikus Alternatíváért – szerint könnyen lehet, hogy az előterjesztők törököt fognak ötletükkel. Előzetesen ugyanis nem készültek vizsgálatok arról, hogy az intézkedés épp ellenkező hatást ér el, vagyis nem csak a termékdíj, hanem az adott készítmények eladásából származó áfa bevétel is a tervek alatt marad. Az IDEA példaként az Egyesült Államok hasonló intézkedését említi. Az USA-ban mielőtt hasonló adót vetettek volna ki, empirikus vizsgálattal felmérték, hogy ez milyen fogyasztás csökkenést generál. Kiderül például, hogy a sós snackek esetében 1 százalékos áremelés 0,2-07 százalékos fogyasztáscsökkenést eredményez. A nemzetközi tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy az árak hasonló mértékű – egy százalékos – növelése az üdítőitaloknál 0,8 százalékos forgalom visszaesést okoz. Az intézet kalkulációja szerint a médiában elterjedt, minimum 20 milliárdos bevétel legfeljebb 15 milliárd forint lehet.

A rendeletben használt vámtarifaszámok (VTSZ) jelentése:

1701 nád- vagy répacukor

1702 más cukor, tej-, szőlőcukor, gyümölcscukor

1704 cukorkaáru kakaótartalom nélkül

1806 csokoládé- és más kakaótartalmú élelmiszer készítmény

1905 kenyér, cukrászsütemény, kalács és más pékáru kakaótartalommal is

2009 gyümölcs- és zöldséglé nem erjesztve, cukor vagy más édesítőszer hozzáadásával is

2103 mártás és ennek előállítására szolgáló készítmény, ételízesítő keverék, elkészített mustár

2104 leves és erőleves és ezek előállítására szolgáló készítmény

2105 fagylalt és más ehető jégkrém, kakaótartalommal is

2202 víz, ásványvíz cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával vagy ízesítve

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink