2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

A gyorséttermeknek nem tetszik a Happy Meal törvény

Miközben Magyarországon Lázár János még csak tervezi benyújtani azt a törvényjavaslatot, amely a gyorséttermek kínálatát hivatott szabályozni, addig amerikában már az ágazati lobbi azon fáradozik, hogy meggyőzze a törvényalkotókat: távolítsák el az érintett szabályozást. Álláspontjuk szerint még az előtt meg kell állítani a forgalom korlátozását, hogy az valójában megkezdődne. Az erőfeszítéseket természetesen azok a vállalatok teszik, melyek termékeinek fogyasztása következtében a fiatalok között egyre több a túlsúlyos - legalábbis a kormány álláspontja szerint.

Tavaly San Francisco volt az első nagyváros, amely előírta, hogy a gyorséttermek, kifejezetten gyerekeknek szánt menüi mellé csak akkor adhatnak ajándékot, amennyiben azok megfelelnek bizonyos egészségügyi előírásoknak: ha a menük kevesebb mint 600 kalóriát, gyümölcsöt és zöldséget, valamint cukor- és zsírszegény üdítőket tartalmaznak.

Az állam ítélkezési gyakorlata szerint a törvény július 20-án életbe lép, és ekkortól Arizona megyéiben és városaiban nem engedélyezett a játékok, kuponok, ceruzák, színes kütyük és egyéb, a gyermekek számára vonzó terméket adni az ételek mellé.

A 184 milliárdos gyorséttermi piac hevesen ellenzi a McDonald’s gyerekmenüje után "Happy Meal törvénynek" nevezett szabályozást.

Arizonában július 20-án életbe lép a Happy Meal törvény

Michael Simon közegészségügyi ügyvéd és a Marin Intézet kutatási és politikai igazgatója azt mondja, az ipar megpróbálja megkötni a helyi tisztviselők kezét. Az "Appetite for profit" című könyvében, melyben élesen bírálja az USA étterem- és élelmiszeripari ágazat gyakorlatát a szerző úgy fogalmaz: elveszik az önkormányzatok cselekvési jogát.

Az iparági lobbi elismeri, fontos számára a marketingtevékenységből származó bevétel, ugyanakkor álláspontjuk szerint a vita ennél szélesebbkörű - és sokkal inkább politikai természetű.

"A kérdés nem az, hogy kövérré próbáljuk vagy akarjuk-e tenni a gyerekeket - a válasz egyértelműen, nem. Sokkal inkább arról van szó, valójában milyen mértékű állami beavatkozás szükséges" - véli Steve Chucri az Arizonai Étteremszövetség elnöke. Tavaly, a törvény elfogadásakor azt mondtam kollégáimnak, bolondok, ha azt hiszik, hogy a San Francisco-i rendelet nem reprodukálható - tette hozzá.

A törvény elfogadása óta étteremláncok és lobbisták tiltakoztak ellene szerte az országban, ugyanakkor ebben az évben Florida két államának szenátusa is hasonló intézkedésről döntött. Az elhízás elleni aktivisták és közegészségügyi szakértők a kérdés kapcsán emlékeztettek az úgynevezett "sajtburger számlákra" is, vagyis azokra a perekre, melyeket 23 államban indítottak a túlsúlyos fogyasztók.

Egészségügyi válság

A "Happy Meal törvény" összhangban áll az amerikai kormány azon törekvésével, miszerint nyomást akar gyakorolni az élelmiszeripari vállalatokra, hogy azok visszafogják az egészségtelen ételek agresszív reklámját, népszerűsítését a gyerekek körében. Álláspontjuk szerint ugyanis ez hozzájárul a fiatal amerikaiak komoly egészségügyi válságának kialakulásához. 

Az Amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention - CDC) adatai szerint az elhízás a gyermekek és serdülők körében 1980 óta majdnem megháromszorozódott Amerikában. A 2-19 éves korosztály mintegy 17 százaléka túlsúlyos, amely egyet jelent a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések és egyéb súlyos problémák kialakulásának kockázatával.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság adatai szerint 2006-ban a gyorséttermek több mint 520 millió dollárt (99 milliárd forintot) költöttek a gyerekeknek szánt menük reklámozására és a hozzájuk adott játékokra. Ha az élelmiszer- és italgyártó cégek gyermekeket célzó költségeit is hozzátesszük, az összeg 1,6 milliárd dollárt tesz ki.

Két napja Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője jelentette be, hogy a közeljövőben hasonló törvényjavaslatot nyújt be a parlamentnek. Mint mondta, célja a Magyarországon működő gyorséttermek kínálatának egészségesebbé tétele, elsősorban a gyermekek védelme érdekében.

(forrás: Reuters, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink