hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Harrach Péter meglepő dolgokat mondott

A KDNP frakcióvezetőjét azt követően kérdezte a Népszabadság, hogy frakció parlamenti fellépésére az egészségügyi államtitkár megígérte, Magyarországon nem fogják forgalmazni a gyógyszerengedélyezésen minap átesett és a szakmai ajánlásban évek óta szereplő abortusztablettát.

A párt politikai pozícióját Semjén Zsolt elnök (miniszterelnökhelyettes) még  nyilvánvalóbbá tette, amikor a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott: „amíg a Kereszténydemokrata Néppárt a kormányban és a parlamentben fontos szerepet tölt be, addig ez a tabletta nem lesz bevezetve”.

Ehhez képest meglepőnek nevezhető, hogy Harrach Péter frakcióvezető úgy fogalmazott a Népszabadságnak: „Mi nem akarunk szakmai kérdésekbe avatkozni.” „Engem nem az érdekel, hogy kaparókanál vagy tabletta, engem az érdekel, hogy szülessenek meg a gyerekek”.

A megjegyzésre, hogy az alternatívaként használatos küretkanál átszakíthatja a méhfalat, fertőzést okozhat, a nő meddővé válhat, addig ezek a „mellékhatások” nincsenek a tablettánál, úgy reagált:

„A tablettának más veszélyei vannak. De ez orvosszakmai kérdés. Ez legyen az abortuszpártiak problémája….”

Mivel a KDNP és a nyomában megszólalók azóta is minden „tablettás” megnyilatkozásukba következetesen belefűzik az abortusz teljes elutasítását, s ezzel együtt gyakran emlegetik az új alaptörvényt, amely a fogantatástól védi a magzatot, természetesen arra is rákérdezett a Népszabadság, hogy ezzel a lendülettel nekimennek-e az abortusztörvénynek is. 

Harrach szerint a jelenlegi jogi állapot fenntartható: „Az életpártiak tudomásul veszik a magzatvédelmi törvény jelenlegi szabályozását, a magyar társadalom állapota most ilyen mértékű védelmet tud adni a magzati életnek. Az abortuszpártiak számára pedig ez jó így.”

Konkrétan is rákérdeztek: Van valamilyen háttéralku a KDNP és a Fidesz között arról, hogy még ebben a ciklusban módosítanak az abortusztörvényen?

„Nincs – nyilatkozta a frakcióvezető. – Biztos vagyok benne, hogy ebben a ciklusban sem, és valószínűleg a későbbiben sem, ha kormányon leszünk, nem fogunk hozzányúlni a törvényhez.”

Mire felemlítették neki, hogy az alkotmányból levezethető lenne egy szigorúbb szabályozás is.

Minden levezethető, ez is, meg az is. De nem tartom időszerűnek a törvénymódosítást. A cél természetesen az, hogy a magzati élet védelme növekedjen, de ezt nem a törvény kényszerítő erejével kell elérni.”

Megjegyezték neki, a most tűz alá vett tabletta valószínűsíthetően nem okozna változást a mostani helyzethez képest.

„Véleményem szerint a tabletta könnyelművé teheti az alkalmazókat” – nyilatkozta Harrach Péter a Népszabadságnak.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink