hirdetés
hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Vélemény

Az olasz egyház az abortusztabletta bojkottjára szólítja fel az orvosokat

Az olasz katolikus egyház felháborodással reagált az egészségügyi hatóságoknak az RU486-os abortusztablettát engedélyező döntésére: az olasz püspöki konferencia (CEI) elnöke, Angelo Bagnasco bíboros felszólította az orvosokat: bojkottálják, és ne írják fel az abortusztablettát.

Az abortusztabletta engedélyezése „civilizációs törés” – jelentette ki Bascagno bíboros. Az orvosoknak lelkiismereti okból joguk van megtagadni a tabletta felírását.

Az egyház és a konzervatív jobboldal tiltakozása ellenére két évi procedúra után az olasz gyógyszerügyi hivatal csütörtökön engedélyezte az abortusztabletta forgalomba hozását. A döntés értelmében az RU486-os tablettát csak a terhesség hetedik hete előtt lehet alkalmazni, s csak kórházakban.

A tabletta – amelyet nem szabad összekeverni az úgynevezett esemény utáni, a szexuális kapcsolat után beszedhető, a fogamzást megakadályozó szerekkel – az Exelgyn francia gyógyszergyártó cég terméke, s Franciaországban már 1988 óta engedélyezik használatát. Az RU486-ossal nemkívánatos terhesség esetén elkerülhető az abortusz műtéti változata.

A tablettát Olaszországban először 2006-ban alkalmazták egy torinói klinikán kísérleti jelleggel. Az Exelgyn kezdeményezte a tabletta olaszországi törzskönyvezését.

A olasz püspöki konferencia és a katolikus politikusok hevesen tiltakoztak a készítmény engedélyezése ellen, és a RU486 betiltását követelték. Írország és Portugália mellett 2000 óta Olaszország volt az egyetlen nyugat-európai ország, ahol nem engedélyezték az abortusztablettát.

MTI

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés