hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Gyógyítás

Nem váltotta be a reményeket az abortuszpirula

Az abortuszhoz való hozzáférhetőséget nem javította olyan mértékben az RU-486 jelű, abortuszpirulának nevezett szer bevezetése, mint azt korábban feltételezték – állítják amerikai kutatók az Obstetrics and Gynecology című szaklap szeptemberi számában közzétett jelentésükben.

Az Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága, az FDA 2000-ben engedélyezte az RU-486 jelű szert a korai terhesség megszakítására. A szer bevezetésétől azt várták, hogy a fogantatás után pár nappal bevehető abortusztabletta helyettesíti a műtéti beavatkozások jelentős részét, egyúttal bizalmasabb megoldást nyújt a terhességüket vállalni nem tudó nők számára lakóhelyüktől függetlenül.

Egy friss amerikai felmérés azonban azt mutatja, hogy a tablettához való hozzáférés földrajzilag nem jobb, mint a műtéthez való hozzáférés. A New York-i Guttmacher Intézet kutatóinak vizsgálata szerint 2005-ben a receptet kapottak 96 százaléka nagyvárosi területen lakott, 3 százalékuk 10 000–50 000 lakosú városban élt, és csupán 1 százalékuk lakott ennél kisebb településen.

A két kutató, Lawrence B. Finer és Junhow Wei jelentése szerint 2007-ben mintegy 158 ezer abortuszt hajtottak végre RU-486 segítségével az országban, ez 14 százalékát teszi ki az összes abortusznak és 21 százalékát a korai abortuszoknak. Az abortusztablettát a családorvosok is felírhatják az Egyesült Államokban, ám az összes receptnek csak mintegy 11 százaléka származik tőlük.

Az amerikai kutatók végkövetkeztetése szerint igen nagy területi különbségeket mutat az országon belül az abortusztabletta felírása, „az RU-486 nem hozott alapvető javulást az abortusz földrajzi hozzáférhetőségét illetően”.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés