hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Harmadik helyezést ért el egy magyar startup

Dr. Bakács Tibor és a hepatitis B vírust kutató csapata harmadik helyezést ért el és 15 000 eurót nyert az EIT startup versenyén.

Az EIT Health InnoStars Awards versenyében kitűnő, harmadik helyezést elérő HepC Zrt. a hepatitis B vírussal foglalkozik, olyan biológiai terápiás módszert dolgozott ki, mely stimulálja a szervezet immunrendszerét, megszünteti a patogén vírusok replikációját, majd az egészségre ártalmas anyag biztonságosan távozik a beteg szervezetéből.

Az EIT ösztönzi az innovációt Európában – az egészségügyi startupok forradalmasíthatják az EU piacát

Az EIT létfontosságú szerepet játszik a fenntartható gazdasági növekedés elérésére és munkahelyek teremtésére irányuló uniós célkitűzések támogatásában azáltal, hogy lehetőséget biztosít a vállalkozóknak és innovátoroknak, hogy legjobb ötleteiket megvalósítva, termékeiket és szolgáltatásaikat Európa szolgálatába állítsák. A sikeres startupok hozzájárulnak a programok sikerességéhez, mert öngerjesztő hatásuknak köszönhetően újabb startup csapatok jelentkezését generálják, amelyek újabb sikertörténetekre adnak lehetőséget. A sikeres startupok pedig új munkahelyeket teremtenek, ami hatással van Európa versenyképességének növelésére.

A verseny döntője alatt készített felmérés szerint a válaszadók 57 százaléka az EIT Health által nyújtott legértékesebb segítségnek a képzést és mentorálást tekinti, míg 50 százalékuk a kapcsolati tőkét hangsúlyozta. Fürjes Balázs Zoltán, az EIT Health InnoStars igazgatója hozzátette: "a startupok segítséget kapnak tőlünk, hogy fejleszthessék magukat, mi pedig képzéseket biztosítunk, melynek során felkészítjük őket a kockázati tőkebefektetők és a befektetők előtt történő prezentációikra. A bemutatkozásra felkészítő tréning után egyénre szabott mentorálásban van részük, segítjük őket üzleti modelljük kialakításában, illetve bemutatjuk a csapatokat partnereinknek és kockázati tőke befektetőknek, vagy szabályozó testületeknek. Összehozzuk őket olyan cégekkel, amelyek segíthetnek első termékeik legyártásában, vagy rajtunk keresztül megszervezhetik tesztüzemüket. Találkozhatnak az EIT köré szerveződő, Európa legnagyobb innovációs központjaival, melyek a piacra lépésüket könnyíthetik meg. Ha az induló vállalkozások valóban sikeres szolgáltatásokat nyújtanak, akkor az jót jelent az európai polgárok számára is, mert egészségesebb, hosszabb életet élhetnek. "

Az InnoStars Awards kategória nyertese egy litván cég, az Oxipit, amely 25 000 eurót nyert a terméke validálásához. Az Oxipit mesterséges intelligenciát alkalmaz az orvosi képalkotáshoz. Ennek leggyakrabban használt módjához, a mellkas röntgenhez fejlesztettek ki olyan eszközöket, melyek a radiológusok munkáját támogató jelentéseket generálnak.

A 7000 eurós díjazású European Health Catapult kategória győztese a HydrUStent olyan, biológiailag lebomló, antibakteriális, személyre szabott urológiai sztent kifejlesztésén dolgozik, mellyel elkerülhetők a második műtétek és segítségükkel 60 %-kal csökkenthetők a kezelések költségei. Két első helyezést és a vele járó 12-12 ezer eurós díjat adtak át a HeadStart Funding, kategóriában, melyet azért hoztak létre, hogy támogatásával felgyorsítható legyen kkv-k innovatív termék, vagy szolgáltatásának piacra lépése, továbbá növelhető legyen a befektetői tőke bevonás lehetősége. Az egyik díjat a HeartWatch kapta, a másikat pedig a Kautum csapata. A HeartWatch egy SaaS (szolgáltatott szoftver) megoldás, amely intelligens értesítéseket készít a legközelebbi gondozónak a betegek nagyobb biztonsága érdekében. Optikai szenzorokra támaszkodva a fejlett számítógépes látás és az intelligens gépi tanulási analitika saját fejlesztésű kombinációját használja, hogy ellenőrizze az egyébként nem felügyelt betegeket. Az első kifejlesztett modulok közé tartozik az érintésmentes, szív- és légzési sebesség monitorozó rendszer, és az ágy elhagyásról küldött figyelmeztetések. A Koatum egy orvos technológiai vállalat, mely személyre szabható, bioaktív megoldásokat dolgozott ki a gyulladás megelőzésére és a csont integráció gyorsítására a gyorsabb, fájdalommentes gyógyulás érdekében

„A közös nagydöntő jó alkalom volt arra, hogy találkozzunk új tehetségekkel és új ötletekkel. A versenyzők nagyon bátran tárták fel ötleteiket előttünk. Az egészségügyi cégek, mint például a GE Healthcare legfontosabb kihívásai az egészségügyi ellátás növekvő költségei, a túlnépesedés, valamint a krónikus betegségek számának növekedése. Számunkra a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy megtaláljuk a kórházak számára a leginkább költséghatékony kezelési lehetőségeket, így ha ezek az induló vállalkozások jó megoldást találnak ezekre a problémákra, mi pedig fel tudjuk ezeket használni a technológiánk során, akkor fenntarthatóbb egészségügyi rendszert kialakíthatunk ki együtt", mondta Mr. Bencsik Péter, a GE Healthcare Konzorcium kutatási vezetője.

Az Üzleti Ötletek (Joint Business Idea Competition) számára kiírt versenyben az egészségügyi kategória győztese egy portugáliai csapat, a Nebula X Medical,, azt tűzte ki célul, hogy legyőzzék a végbéltükrözés miatt kialakuló félelmeket és kellemetlenségeket, és a rendszeresebb orvosi ellenőrzések által a végbélrákban szenvedő betegek számát is csökkentsék. Ennek érdekében kifejlesztettek egy kapszulához hasonlóan lenyelhető kamerát, mely a beteg vastagbelének felületét vizsgálja.

Az innovációnak interdiszciplináris környezet kell, nem elszigeteltség

Marios Chryssolouris, az Üzleti Ötletek élelmiszer kategóriában versenyző győztes csapat vezetője , aki 10 000 eurót nyert, azt mondta, hogy jó volt látni a fiatalok dinamikus előadásait, melyek valós, globális társadalmi problémákra kerestek megoldást. "A legfontosabb dolog, amit a verseny során tapasztaltunk, az az értékes visszacsatolás üzleti tevékenységünk különböző aspektusairól, valamint a jó kapcsolatok létesítésének lehetősége az iparági partnerekkel és az üzleti tevékenységünk elindításával kapcsolatos tanácsok. Az EIT jó úton halad, hogy összehozzon minket olyan innovációs fővárosokkal, mint például San Francisco. " FreshStrips nevű vállalkozása, alacsony költségű, könnyen olvasható matricát készít, amely az élelmiszer külső csomagolására téve színváltozással jelzi, ha az élelmiszer a szállítás során nem megfelelő hőmérsékletnek van kitéve.

Krzysztof Kubacki, az EIT nyersanyag technológiával foglalkozó innovációs központjának igazgatója a következőket állapította meg a startup verseny döntője után: "Ez az élelmiszer, egészségügy és nyersanyagtudományok szakterületén közösen rendezett üzleti ötletverseny második éve és az EIT Food, EIT Health és EIT RawMaterials második közösen tartott döntője. A verseny kezdetben kísérletként indult, mára bebizonyosodott, hogy sokkal hatékonyabb és értékesebb nemcsak a Tudás és Innovációs Közösségek munkatársai (KIC: Knowledge and Innivation Community) számára, hanem az ennyire különböző tematikus területekről érkező résztvevők számára is. Amit a korábbi versenyzőink hangsúlyoztak a visszajelzéseikben az interdiszciplináris és nemzetközi megközelítésünk. Ez nemcsak azt teszi lehetővé a résztvevők számára, hogy átfogó képet kapjanak a saját projektjeikről, de mindenekelőtt azt is megmutatja, mennyit tudunk segíteni egymásnak. Az innováció nem izolált helyeken jön létre, hanem a különböző információk és szempontok összegzéséből keletkezik, semmi nem zárható ki.”

(forrás: wshungary.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink