hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Egészségügyi startapok: több ötlet kellene

A források célzottabb felhasználására is szükség lenne ahhoz, hogy világsikerű magyar startupok szülessenek – mondta a Világgazdaságnak Fürjes Balázs Zoltán, az EIT Health igazgatója.

A napokban derült ki, hogy négy magyar cég is bekerült a legjobb 25 közé a 60 ezer euró összdíjazású európai startupversenyen. Mit tudnak ők, amit mások nem?

A Clavicontnál egy IT-s szakember indult ki abból, hogy a Parkinson-kór 10-15 évvel korábban diagnosztizálható a klaviatúrán történő betűtévesztésekkel. A DiabTrend a cukorbetegek számára fejlesztett okos naplózó alkalmazást, a HEPC a hepatis B és C vírusa ellen küzd, a Spicy Analytics pedig egészségügyi adatgyűjtéssel foglalkozik. Ezek a startupok az EIT Health segítségével olyan klinikákra juthatnak be, ahol referenciákat szerezhetnek, olyan szakembereknek mutatkozhatnak be, akik segítenek az ötleteik termékesítésében.

Itthon mennyire befogadó az egészségügyi rendszer az innovatív megoldásokra?

Leginkább az egyetemi klinikákban bízhatunk. A kórházak többsége le van terhelve az adminisztrációval, a túléléssel, hiányzik a menedzsmentkapacitás. Azt tervezzük, hogy olyan szakembereket hozunk Magyarországra, és ültetünk le a rektorokkal, kórházigazgatókkal, akik elmondják, hogyan működik ez már évtizedek óta az Egyesült Államokban vagy Nyugat-Európában. Ki kell találnunk egy érdekeltségi rendszert, hogy ez jó legyen a hazai kórházaknak is.

Mi hiányzik Magyarországon?

Sokkal több ötlet kellene, ráadásul ha akad egy jó, azt is külföldön valósítják meg. Az EIT Health InnoStars a kevésbé fejlett régiókat fogja össze, ebben ugyanúgy benne van a sokkal előrébb járó Portugália és Olaszország, mint a magyarnál jóval nagyobb piacnak számító Lengyelország és Románia. Tárgyaltunk a világ második legnagyobb akcelerátorával, hogy Magyarországra jöjjön, és Budapestet közösen startupközponttá tegyük. Őket nem a már meglévő startupjaink érdekelték, hanem az, hány szakember, egyetemista, kutató van, akit érdekelhet a projekt, és segítene a startupoknak. Az is fontos szempont volt, milyen a hozzáférés a kórházakhoz, hogy ott tesztelhessék az innovatív megoldásokat, illetve hány nagyvállalat van, amely tesztelne, első ügyfélként lenne jelen. Sajnos ezeknél a pontoknál elvéreztünk.

A teljes interjút a Világgazdaság közli.

(forrás: Világgazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!