hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Hamar elfogy az átlagbér a magánklinikákon

Az Index utánajárt, mennyibe kerülnek a magánklinikákon az egyes beavatkozások, illetve mit fedez az egészségbiztosítás, és mit nem.

Ha csak a szakrendelések árát nézzük, 30-40 ezer forinttól kezdődik egy konzultáció, aminek minden további kiegészítő vizsgálat, például egy speciális labor megdobja az árát, és még a recept felírásának is külön költsége lehet. Egy átlagbérből élő személy fizetése hozzávetőleg 10 ilyen vizsgálatra lenne elég, ha semmi másra nem költ.

A hosszas várakozás és a milliós magánklinikai számlák helyett van egy másik út, az egészségbiztosítás, amely műtétek finanszírozására is felhasználható, és a biztosítók még a megszervezésben is segítenek – hívta fel a figyelmet Vincze Ramóna, a Grantis egészségbiztosítási szakértője. Az egészségbiztosítási ágazat feltörekvőben van, évek óta meghaladja a teljes biztosítási piac átlagos növekedését. A magyarok 12 százaléka rendelkezik magán-egészségbiztosítással az EY korábbi felmérése szerint, amelyből kiderült, hogy azok, akiknek még nincs, 31 százaléka nyitott lenne rá.

Mivel az egészségbiztosítás, mint minden más biztosítás, az előre nem látható eseményekre térít, ezért érdemes egészségesen elindítani, amikor még nem ismert a probléma, hogy később ne kerülhessünk kellemetlen helyzetbe, hosszú hónapokig vagy évekig fájdalommal élni embert próbáló – magyarázta a tanácsadó. Hozzátette: a páciensek ugyanúgy a legmodernebb gépekkel felszerelt magánklinikákon gyógyulhatnak.

Az egészségbiztosítás jól jöhet még a labor-, illetve diagnosztikai vizsgálatoknál, például fedezi a hormon-, a genetikai és a meddőségi vizsgálatokat, az allergiateszteket és a daganatos betegségek szűrését is. Úgyszintén a nagy értékű képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat is téríti, mint a CT, az MRI, és a PET-CT. Nemzetközi orvosi szakvélemény is kérhető, indokolt esetben házhoz megy az orvos, a magasabb csomagok pedig még VIP-szintű hotelkórház-szolgáltatást is tartalmaznak – világított rá korábbi elemzésében a Grantis. 

Vincze Ramóna az Indexnek kiemelte, hogy az egészségbiztosítások az endometriózisműtéteket is finanszírozzák – abban az esetben, ha ez korábban nem került megállapításra, és nincs folyamatban ennek vizsgálata. „A betegség a termékeny nők 10 százalékát érinti, és akár meddőséget is okozhat, ezért célszerű a lányos szülőknek mindenképp, mielőbb egészségbiztosítást kötni a gyermekükre, felkészülvén arra, hogyha a későbbiekben sajnos ilyen problémák nehezítenék a gyermek életét” – javasolja a szakértő, megjegyezve, hogy a magánklinikákon, attól függően, hogy milyen beavatkozásra van szükség, akár 1-3 millió forint is lehet a műtét díja.

Mivel a biztosítóknál eltérő feltételek lehetnek, ezért ajánlott előzetesen pénzügyi tanácsadóval átbeszélni, hogy mi a gyakorlat. Térd- és csípőprotézis-műtétet például bizonyos termékek térítenek. Szív- és onkológiai műtétekre viszont jellemzően nem térítenek az egészségbiztosítások, mert ezeket az operációkat magánintézményekben nem végzik. 

(forrás: Index)

Könyveink