hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Ha jól mos, tovább rág

A szórakoztató fogászat meghonosításával foglalkozik a Gyermekeink Egészséges Fogaiért Alapítvány a főváros XIII. kerületében, írja a Népszava.

Szőke Judit évtizedek óta is részt vesz a WHO szájüregi egészséggel kapcsolatos adatgyűjtésében. Erre hivatkozva mondja: nálunk az 5-6 évesek 41 százalékának van ép fogazata. A 12 éveseknek már 2-3 maradó foga beteg, egyharmaduknak fogkő eltávolításra, kétharmaduknak pedig szájápolási tanácsra van szüksége. Egy több tíz évvel ezelőtt készült felmérés szerint a középkorú felnőtteknek már átlagban 16 foga szuvas, tömött vagy hiányzik. Az idősek több mint negyede teljesen fogatlan.

Az orvosnő szerint a fenti adatokon jelentősen lehetne javítani, ha az emberek tisztában lennének a helyes fogmosási technikákkal, és ismernék azokat a szabályokat, amelyekkel megőrizhető a szájüreg egészsége. Ha lenne elég olyan hely az országban, mint az ő alapítványi rendelőjük, ahol kizárólag a fog- és ínybetegségek megelőzésével foglalkoznak.

A megelőzést már a várandósság alatt el kell kezdeni. A leendő anyáknak fontos tudni – magyarázza a doktornő –, hogy a terhességi ínygyulladás gyakori, de szülés után néhány hónappal megszűnik. Ez a gyulladás szájápolással enyhíthető. A kisgyerek szájüregét is ajánlatos néhány hónapos kortól naponta egyszer megtisztítani, például az esti szoptatás után kendővel áttörölni a kicsi ínyét. A fogkefére szoktatást pedig el lehet kezdeni, ahogy kibújnak az első fogak.”

Bárkit szívesen látunk – mondja Szőke Judit – de állami támogatást nem kapunk, így szűkös forrásaink miatt, csak hetente kétszer, előzetes megbeszélés, időpont egyeztetés után tudunk pácienseket fogadni, írja a lap.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink