hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Magyarország mégis ad gázt Szerbiának

Gyurcsány Ferenc: két hétig biztosan nincs gond a gázellátásban

A következő két hétben Magyarország nagyobb gond nélkül fent tudja tartani a gázellátás mai mennyiségét - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön. A jövő szerdán tárgyal a kormány azokról az eljárásokról, amelyekkel felkészül a krízis elhúzódására. Magyarország mégis ad gázt Szerbiának, ami órákon belül ott is lehet. Mindez azért lehetséges, mert szerdán elmaradt Magyarországon az esti fogyasztási csúcs.

A kormány továbbra is fenntartja a szigorú kríziskontrollt, legfelsőbb szinten naponta konzultál a rendszerirányítás felelőseivel - mondta el tájékoztatóján a miniszterelnök, aki kiemelte azt is, hogy "Ukrajna és Oroszország vitájában elég merevek az álláspontok". A lakások és közüzemek fűtése nem kerülhet veszélybe, de ha 3-4 hétnél tovább tart a két ország vitája, az "okozhat problémát az ipari fogyasztóknak". Gyurcsány Ferenc reményét fejezte ki, hogy nem lesz szükség újra a második kategóriájú gázkorlátozás bevezetésére, de ha úgy ítélik meg, ismét hozhatnak ilyen döntést - mondta.

Magyarország 1-2 millió köbméter gázt ad el Szerbiának, ami 4-6 órán belül már ott lehet - jelentette be Gyurcsány Ferenc. Szerdán ugyanis az emberek hárommillió köbméter gázt spóroltak meg. A gázeladást naponta újratárgyalják, és csak addig folytatják, amíg nem jár Magyarország számára aránytalan korlátozással.

Szerbia napi 10 millió köbméteres gázfogyasztásának mintegy 95 százalékát eddig az Ukrajnán és Magyarországon keresztül érkező orosz gáz fedezte, de a szállítás kedd délután óta szünetel.
Szerbiának nincsenek gáztartalékai - egyetlen komoly tározójában 500 ezer köbméter gáz található, s ugyanannyi a napi hazai termelés, de ez az egymillió köbméter arra sem elegendő, hogy a gázellátó rendszert működésben tartsák. Szerdán a szerb állami gázellátó vállalat vezetője Budapestre érkezett, hogy Magyarországtól kérjen kölcsön gázt, de akkor azt a választ kapta, hogy Magyarország saját ellátási gondjai miatt nem ad kölcsön gázt.

Szerbiában a központi fűtés gázhiány okozta leállása miatt sok helyen fáznak az emberek. A legtöbben, mintegy százezren Újvidéken fagyoskodnak. Szerbia második legnagyobb városának négy hőközpontja közül csak három tud gázolajjal is működni, a negyedik ellátási körzetéhez tartozó lakásokban nincs fűtés. Több orvosi rendelőt, más egészségügyi intézményt is be kellett zárni, mert a hidegben nem képesek megfelelően ellátni a betegeket.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés