hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Gulyás: Vitás kérdésekben Takács Péterrel kell dűlőre jutnia a kamarának

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) követelései nem kerültek napirendre a soproni kormányülésen, a vitás kérdésekben az egészségügyi kormányzattal kell dűlőre jutnia a hivatásrendnek – hangzott el a Kormányinfón.

Nincs magyar áldozata a törökországi földrengésnek – nyitotta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón, ahol a háromnapos, soproni, kihelyezett kormányülésen történtekről is beszámolt. Elmondta azt is, hogy a földrengés túlélőinek mentésében résztvevő magyar szolgálatok eddig huszonhét túlélőt találtak. A kabinet ülésén elsősorban stratégiai kérdéseket tekintettek át, a gazdaságot, a háborút és az európai uniós ügyeket vitatták meg. Bár az infláció magas, a kormány biztosította a nyugdíjak és a reálkeresetek értékének megőrzését – jelentette ki a miniszter. Brüsszellel mielőbbi megállapodásra törekszenek, így a jogalap nélküli kéréseiket is támogatják.

A MOK követelései nem kerültek napirendre a háromnapos kormányülésen, Takács Péter vasárnap délutáni sajtótájékoztatója világos válaszokat adott a kamara kérdéseire – jelentette ki a miniszter, hozzátéve, hogy a felmerülő kérdésekről az egészségügyi kormányzat fog tárgyalni a kamarával. Arra a kérdésre, hogy változtatnak-e az ügyeleti rendszer átalakítási tervein, például a nagyon idős orvosokat felmentik-e az ügyeleti kötelezettség alól, a politikus elmondta, hogy nem állnak vissza a teljesítménybér-rendszerre. Minden orvos, ide értve a háziorvosokat is, azonos mértékben kap fizetést, a plusz teljesítményt azonban el kell ismerni, például a megfelelő mértékű ügyeleti díjjal. Egy másik felvetésre pedig úgy fogalmazott: „ismereteim szerint a gyermekorvosi ügyelet is osztja az általános ügyelet sorsát”.

A Hajdú-Bihar megyei projektet a rendelkezésre álló adatok alapján eredményesnek és hatékonynak találta az egészségügyi államtitkárság – jelentette ki az ügyeleti rendszert érintő ismételt kérdésre válaszolva a kabinetminiszter, bár részleteket a próbaüzem összesítésből nem árult el. Azt azonban hozzátette, hogy könnyebb, gyorsabb és szakszerűbb az ügyintézés az új ügyeleti rendszerben.

A meddőségi központok hatékonyabb működését szolgáló változtatásokat tervez a kormány, de érdemi, strukturális átalakítások nem lesznek – jelentette ki egy felvetés nyomán Gulyás Gergely, megemlítve, hogy a beavatkozásra várók életkorát illetően folyik a háttérben egy komolyabb orvosszakmai vita.

A kormányülés végén lemondott egyetemi vagyonkezelő közalapítványi kuratóriumi tagságáról Varga Judit, Lázár János, Varga Mihály, Szijjártó Péter, Navracsics Tibor, Nagy István és Lantos Csaba – jelentette be Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy február 15-étől nem vállalhatnak szerepet kormányzati feladatot ellátó személyek a közalapítványokban, ellenkező esetben az államigazgatási posztjukról le kell mondaniuk. Mint magyarázatában fogalmazott, bár az unió megzsarolta ezzel a követeléssel a magyar kormányt, fontosabbnak tartották, hogy a magyar diákok hozzáférjenek az Erasmus ösztöndíjakhoz. Később kijelentette azt is, nyitottak arra, hogy legyen határideje a kuratóriumi tagságnak.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. február 9-én (MTI/Illyés Tibor)
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. február 9-én (MTI/Illyés Tibor)

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink