hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Gulyás: Le kell törni a járvány harmadik hullámát – ismét itt a teljes zárás

Az iskolákban és óvodákban megkezdődik a "tavaszi szünet", az üzletek – az élelmiszerboltok, drogériák, gyógyszertárak és benzinkutak kivételével – bezárnak, a szolgáltatók közül csak a privát egészségügyi ellátók maradhatnak nyitva.

Szigorú korlátozások bevezetését javasolták a kormánynak teljes összhangban a szakértők, orvosok, matematikusok és az operatív törzs – kezdte a tegnapi után a mai napon is folytatódó kormányülés szünetében tartott kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter az online tájékoztatón az elmúlt három nap megbetegedési és halálozási adatait sorolva megállapította, ha most nem zárna az ország, nemcsak ezek a számok nőnének tovább, hanem a nyitás időpontja is eltolódna. „Ahhoz, hogy minél előbb visszatérhessünk a normális életünkhöz, döntenünk kellett a korlátozásokról, le kell törnünk a harmadik hullámot” – fogalmazott a politikus.

Intézkedések:

  • a maszkhasználat mindenhol kötelező
  • oktatás: az általános iskolák március 8-ától április 7-éig, a tavaszi szünet végéig bezárnak; a digitális oktatás részleteit az Emberi Erőforrások Minisztériumának közoktatásért felelős államtitkársága dolgozza ki és teszi közzé, a középiskolákban marad az eddig megszokott távoktatás;
  • március 8-ától 22-éig bezárják az üzleteket, kivéve élelmiszerboltokat, a patikákat, drogériákat és benzinkutakat;
  • március 8-22. között minden szolgáltatás szünetel, kivéve magán egészségügyi ellátókat, ennek részleteiről operatív törzs holnapi ülésén döntenek;
  • a parkok, arborétumok nyitva lesznek, a szabadtéri sportolás megengedett, de csak a távolságtartási szabályok betartása mellett, az igazolt sportolók meccsei és edzései csak zárt kapuk mögött tarthatóak meg;
  • a kormány azt kéri, hogy ahol csak mód van rá, az otthoni munkavégzés lehetőségét biztosítsák a munkaadók;

A kormány intézkedéseinek részleteiről Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs péntek reggeli ülését követően a Kossuth Rádióban számol be a szokásos kormányfői interjú keretében – jelzete a kabinetminiszter.

A legmagasabb európai reprodukciós ráta: 1,3-1,4

A terjedés sebessége nő, a reprodukciós ráta Magyarországon a legmagasabb Európában, napról napra többeket ápolnak kórházban és tesznek lélegeztetőgépre – folytatta az intézkedések indoklását a miniszter (bár Gulyás az R értékét nem közölte, a MedicalOnline szakértőktől úgy értesült, hogy az R érték jelenleg 1,3-1,4 idehaza, ami a tavaly őszi időszaknak felel meg. A Szerk.). – A harmadik hullám sokkal erősebb, mint a második, és bár az oltásokkal rendkívül jól haladunk – jövő hétre hazánk lesz Európában a legátoltottabb ország – még a keleti vakcinákkal együtt sem tudják kialakítani a megfelelő szintű populációs védettséget  – hangsúlyozta a politikus.

Egyhangúlag fogadták el az új jogviszonyt az egészségügyiek

Ahogyan a parlamenti frakciók, úgy az egészségügyben dolgozók is egyhangúlag elfogadták a március 1-jével bevzetett új, egészségügyi jogállást, hiszen a dolgozók 96,3 százalék aláírta az új munkaszerződését – válaszolta újságírói kérdésre a miniszter, aki úgy vélte, így minden feltétel adott ahhoz, hogy a lényegesen megemelt fizetések mellett az orvosok, és a folyamatosan növekvő bérek mellett az ápolók a rendkívüli helyzetben is helyt álljanak a kórházakban.

Az Európai Uniónak nincs egységes szabályozása a vakcina igazolványokkal kapcsolatban, az ezzel kapcsolatban a sajtóban megjelent állítások álhírek – szögezte le a politikus. A magyar kormény álláspontja ebben megegyezik Angela Merkel német kancelláréval: a nemzeti igazoló kártyákat az EU valamennyi tagországában el kell fogadni. „Az nyilvánvaló, hogy viszonossági alapon mi sem fogadjuk el azét az országét, amelyik a miénket elutasítja” – fogalmazott a miniszter.

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy a nyitás szempontjából fontos, hogy mit gondolnak az emberek, ezért azt kérte, hogy minél többen vegyenek részt a március 15-éig tartó online nemzeti konzultáción, amelynek eredményeit a március 17-ei kormányülésen értékeli a kabinet, és a lakosság véleményét figyelembe véve hoz döntést a további intézkedésekről.

 

A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) közlése szerint a csütörtökön bejelentett döntésekkel kapcsolatban minden részletszabályozás pénteken jelenik meg. A KTK az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: "a szolgáltatások körében a zárva tartás természetesen a kaszinókra is vonatkozik, viszont a tavaly tavaszi időszakhoz hasonlóan a bankfiókok és a dohányboltok továbbra is nyitva tarthatnak".

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink