hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Geréb Ágnes tudni szeretné, ki sakkozik...

Szolidaritási nyilatkozatot fogalmaztak civil szervezetek a minap elítélt Geréb Ágnes mellett. A bába mellett kiálló, az interneten közzétett petícióhoz kedd délutánig több mint 6700 aláíró csatlakozott. Mindeközben Geréb leginkább azt szeretné tudni, hogy "ki sakkozik", derül ki megdöbbentő videóvallomásából.

Geréb Ágnest február 10-én másodfokon, jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték. A Fővárosi Ítélőtábla végzése szerint Geréb Ágnes leghamarabb a kétharmad idő letöltése után kerülhet feltételesen szabadlábra; ezenfelül a korábban kimondott öt év helyett tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától.

Geréb mellett a múlt héten Michl József, Tarnai Richárd és Bús Balázs KDNP-s, majd Szabó Erika, Ékes Ilona és Bábiné Szottfried Gabriella fideszes országgyűlési képviselők, továbbá félszáz civil szervezet, illetve közéleti személyiség állt ki. Levélben fordultak Schmitt Pál államfőhöz annak érdekében, hogy elnöki kegyelmet kérjenek.

Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője hétfőn közölte, hogy azokban a további otthonszüléses ügyekben, amelyek miatt több mint egy éve házi őrizetben van a szülész-nőgyógyász, a Budapesti II. és III. kerületi ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette és kuruzslás vétsége miatt benyújtotta vádiratát Geréb Ágnes ellen. Kezdeményezték házi őrizetének meghosszabbítását is. Mindezek után a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség kezdeményezésére több civil szervezet szolidaritási nyilatkozatot fogalmazott meg, amelyben leszögezték: kiállnak Geréb Ágnes mellett, és elutasítják "meghurcolását".

A nyilatkozatot 23 nő-, illetve civil szervezet jegyzi, köztük a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, a NANE Egyesület, a MONA Alapítvány, a Patent Egyesület, valamint a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége (ennek tiszteletbeli elnöke Ékes Ilona képviselő).
A szervezetek szolidaritási nyilatkozatukat közzétették az interneten is, ahol kedd délutánig már több mint 6700-an írták az alá.

A nyilatkozatban kifejtették: Geréb Ágnes meghatározó szerepet játszott abban, hogy Magyarországon is terjednek a barátságosabb, az anya és a születő baba igényeire egyaránt figyelemmel lévő ellátási formák, többek között az ő nevéhez kötődik az apák részvétele a szülésnél. Véleményük szerint Geréb Ágnes méltó utóda Semmelweis Ignácnak, akit, mint írták, kortársai a bolondokházába zártak.

Az intézményen kívüli szülés és szüléskísérés Magyarországon sem tilos, sem szabályozott nem volt, emelték ki, hozzátéve: "ebben a 2011-es otthon szülésre vonatkozó jogszabály sem hozott eddig érdemi változást". A civil szervezetek szerint ez az oka annak, hogy azok az esetek, ahol az újszülöttek élete veszélybe került – szemben a kórházban praktizáló szakemberek hasonló ügyeivel –, először nem szakmai bizottság elé kerültek, hanem azonnal büntetőbíróság elé. A büntetőeljárás során pedig "kizárólag olyan orvosok adtak szakvéleményt, akik nemcsak nem értettek a kórházon kívüli szüléskísérés szakmai szabályaihoz, de kifejezetten elítélték magát az otthon szülést is".

"A Geréb Ágnessel szemben lefolytatott, kíméletlen és megalázó mozzanatokban bővelkedő büntetőeljárást és a végül megszületett ítéletet igazságtalannak, emberi jogi, politikai és szakmai szempontból egyaránt rendkívül károsnak tartjuk" – fogalmaztak. Hozzátették: a magyar nőszervezetek Geréb Ágnes mellett állnak, és meg fogják védeni.

 

Szabadon szülni, szabadnak születni... from Frigyes Fogel on Vimeo.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés