hirdetés
hirdetés
2021. október. 26., kedd - Dömötör.
hirdetés

Benyújtották a vádiratot Geréb ellen

A Budapesti II. és III. kerületi ügyészség hétfőn benyújtotta vádiratát Geréb Ágnes ellen azokban az ügyekben, amelyek miatt több mint egy éve házi őrizetben van a szülész-nőgyógyász.

Geréb Ágnes ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette és kuruzslás vétsége miatt emeltek vádat – írta a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében. Skoda Gabriella arra is kitért, hogy miután a vádlott a vádemeléskor házi őrizetben volt, az ügyészség egyúttal indítványozta a kényszerintézkedés határidejének meghosszabbítását.

Geréb Ágnest 2010. október 8-án előzetes letartóztatásba helyezték foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény gyanúja miatt, majd 2010. december végén kiengedték az előzetes letartóztatásból, több mint egy éve házi őrizetben van. A Fővárosi Bíróság legutóbb december végén hosszabbította meg Geréb Ágnes házi őrizetét az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb február 21-ig. A bíróság azzal indokolta döntését, hogy a szülész-nőgyógyász esetében továbbra is fennáll a bűnismétlés veszélye.

A 2009. szeptember 3-án Tárnokon, a 2010. május 10-én Budapest II. kerületében, illetve a 2010. október 5-én Budapest XII. kerületében történt otthonszülésekkel kapcsolatban Geréb Ágnes ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Bűnügyi Főosztály Életvédelmi Osztályán gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény miatt indítottak büntetőeljárást.

A szülész-nőgyógyászt február 10-én négy másik otthonszüléses ügye miatt egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint egy rendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt másodfokon, jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték. A Fővárosi Ítélőtábla végzése szerint Geréb Ágnes leghamarabb a kétharmad idő letöltését követően kerülhet feltételesen szabadlábra; ezen felül az elsőfokú bíróság által kimondott öt év helyett tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától.

Pelle Andrea, Geréb Ágnes védője az ítélethirdetést követően a sajtónak elmondta: Geréb Ágnes kegyelmet kér Schmitt Pál köztársasági elnöktől. Szabó Tímea, az LMP országgyűlési képviselője közleményében példanélkülinek nevezte a bíróság ítéletét. Múlt héten Michl József, Tarnai Richárd és Bús Balázs kereszténydemokrata országgyűlési képviselők, majd Szabó Erika, Ékes Ilona és Bábiné Szottfried Gabriella fideszes országgyűlési képviselők, továbbá félszáz civil szervezet, illetve közéleti személyiség levélben fordult Schmitt Pál államfőhöz annak érdekében, hogy elnöki kegyelmet kérjenek Geréb Ágnesnek.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink