hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Fékezi a gyógyszerhatóság a piaci genomfejtést

Az amerikai gyógyszerhatóság szerint potenciálisan félrevezető és kockázatos a személyes genetikai információt kínáló cégek tevékenysége – idézi fel cikkében az Origo.

A hatóság attól tart – fűzik hozzá a magyarázatot –, hogy a genetikai vizsgálatok eredményei radikális döntésekre sarkallhatják a klienseket: például indokolatlan műtétnek vettetheti alá magát valaki, csak hogy megelőzze a teszt alapján valószínűnek vélt daganat kialakulását.

Itthon is bárki feladhatja a nyálmintáját postán, majd az erre specializált - főleg amerikai - cégek valamelyikének honlapján kisvártatva elolvashatja, milyen titkokat rejt a DNS-e. A cégek a hajszerkezetet meghatározó génektől az etnikai leszármazáson át a különböző betegségekig (például 2-es típusú cukorbetegség és Alzheimer-kór) számos genetikai információval szolgálnak a tesztjüket megfizető érdeklődőknek. Az utóbbi években összesen több mint 500 ezren éltek ezzel a lehetőséggel.

Tavaly novemberben azonban a tesztek oroszlánrészét végző, kaliforniai cég, a 23andMe kemény hangú levelet kapott az USA gyógyszerhatóságaként működő Food and Drug Administration-től (FDA), melyben a hivatal üzleti tevékenységének azonnali hatályú felfüggesztésére szólította fel a céget. Az FDA álláspontja szerint ugyanis a 23andMe által kínált személyes genomikai szolgáltatás orvosi tanácsadásnak minősül, s ebben a minőségében a szabályozó hatóság jóváhagyását igényli. „Súlyosan aggályos helyzetet szülhet, ha a vevők nem megfelelően értelmezik a teszteredményeket, illetve ha hibás eredmények kerülnek a páciensek kezébe” - áll a hivatali indoklásban.

Két héttel a levél érkezését követően a 23andMe lépéseket tett a hatósági aggályok enyhítésére. A cég nem hagyott ugyan fel a DNS-tesztelési és -elemzési szolgáltatással, ám új klienseinek már nem kínálja fel a kapott eredmények orvosi vonatkozású genetikai értelmezésétolvasható az origo.hu-n.

(forrás: origo)
hirdetés

Könyveink