hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Fejcserés támadás az egészségügyben?

Érlelődik a botrány a kormányzati egészségpolitikában, miután kiderült: Mikola Istvánt OECD-nagykövetként Párizsba száműzné a Fidesz-kabinet, Pesti Imre hajthatatlan a fővárosi kórházholding létrehozásában (noha Tarlós István továbbra sem ért egyet a tervvel), Szócska Miklós pedig hallgatásba burkolózott - írja a Népszava.

Az Index úgy tudja, hogy január 1-jétől Mikola István lehet hazánk OECD-nagykövete Párizsban, az egészségügyi bizottság elnöke a Magyar Hírlapnak megerősítette az információt. Mint mondta, megtiszteltetésnek tartja a kinevezést, a posztra személyesen Orbán Viktor miniszterelnök kérte fel néhány héttel ezelőtt. Mikola hozzátette, régóta dédelgetett elképzelését valósíthatja meg a világ egyik legjelentősebb nemzetközi szervezetében: „...mindig is azt mondtam, hogy a fenntartható fejlődés alapja az emberi erőforrás testi-lelki-mentális kondíciója. Fontosnak tartom, hogy ezt a stratégiai irányt a legmagasabb szintű gazdasági fórumon is képviselhetem...”.

Mikola István még nem vette át négy évre szóló nemzetközi kinevezését, de tudomása szerint az ügy hivatalos bonyolítása már folyamatban van. A korábbi OECD-nagykövet Gottfried Péter nyár elején Orbán Viktor főtanácsadója lett.

Ki lesz az egészségügyi bizottság új elnöke?

A Népszava szerint a posztra a jelenlegi alelnök, Pesti Imre lehet a legesélyesebb, ám a lap úgy értesült, a miniszterelnök nem ezt a tisztséget szánja a jelenlegi főpolgármester-helyettesnek. A Fidesz egyik legbefolyásosabb szakpolitikusa könnyen magasabb kormányzati megbízatást nyerhet, főként akkor, ha Orbán Viktor el akarja simítani a szaktárca és Pesti között kialakult feszültséget. A Népszava információi szerint a december 15-i fővárosi közgyűlésen Pesti előterjeszti a budapesti kórházholding első intézkedéscsomagját. A hírek szerint azonban Tarlós István főpolgármester - a Szócska-féle elképzelésekkel harmonizálva - sokkal inkább adná állami fenntartásba a fővárosi tulajdonú 12 kórházat.

Az ellentéteket csak fokozza, hogy a holding-program támadási felületet ad az ellenzéknek, Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője szerint Pesti lényegében azt a Budapesti Egészségügyi Modellt tervezi megvalósítani, amit még az előző városvezetés dolgozott ki.

A Népszava cikkét itt olvashatja.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés