hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Leváltásokat hozhat az egészségügyi viszály

Fokozódhat a kormánypártok viszálya az egészségügyben; miközben Szócska Miklós élvezi a szakma támogatását a Semmelweis Terv megvalósításában, addig a Népszava szerint a kormánypártok önkormányzati prominensei legszívesebben a szemetesben látnák a vitairatot.

Az államtitkár elképzeléseinek támogatása miatt fejek hullhatnak a porba a Fidesz uralta önkormányzatoknál működő kórházak élén. A lap úgy tudja, Tarlós István jövő hétre magához rendelte a fővárosi kórházak vezetőit.

Elfogadhatatlannak nevezte a Semmelweis Tervben megfogalmazott kormányzati szándékot Kovács Ferenc. A vas megyei közgyűlés fideszes elnöke visszautasította, hogy a koncepció alapján két részre bontanák Vas megyét: az egyik fele Győrhöz, a másik pedig Zalaegerszeghez tartozna, mint nagytérségi ellátó központhoz. 

Csakhogy Szócska Miklós aligha változtat elképzelésein egyetlen kórház javára, főként nem egy újabb betegellátó térséget létrehozva - írja a Népszava. "Míg tehát Mikola István volt fideszes egészségügyi miniszter a Szócska vezette tárca passzivitását kritizálta egy interjúban, most kiderült: a kormánypártnak nagyobb gondot okoz, ha aktivizálják magukat. Nem Vas megye az egyetlen, ahol falakba ütközhet a kormányzati elképzelés."

A vitairat szerint, hogy a súlyponti kórházak megszüntetését követően új betegellátási struktúrát építenének ki. Az országot kilenc nagy ellátási körzetre osztanák, amelyben ötszintű betegellátási modellt alakítanak ki. Létrehoznák az Állami Egészségszervezési Központot és az ehhez tartozó nagytérségi egészségszervezési igazgatóságokat is, melyek feladata, hogy megszervezzék a betegek irányítását a rendszerben és összehangolják a kórházak kapacitásait. 

Az államtitkárság Semmelweis Terve azonban a fentieknek megfelelően a fővárost nem egy önálló egészként kezeli, hanem három részre bontaná, így más megyékkel összevonva, külön-külön régióhoz tartoznának a budapesti kórházak. Ebbe a fővárosi önkormányzat kevéssé nyugodhat bele, emiatt a tervvel egyetértő szakmai vezetők, kórházigazgatók is aggódhatnak. A Népszava úgy értesült, Tarlós István főpolgármester december 8-ra magához hívatta a budapesti intézményvezetőket. Ha a találkozót leváltások követik, joggal merülhet fel a gyanú, hogy a főváros fideszes vezetésének keze van a dologban.

A teljes cikk a Népszava oldalán olvasható.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés