hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Engedélyezni készülnek a kétanyás megtermékenyítést

Szabálytervezetet készített a brit kormány a "háromszülős embrió" módszerének engedélyezéséről bizonyos örökletes betegségek magas kockázata esetén.

Év elején írtuk, hogy az idei tudományos áttörések közé várják a háromszülős módszer gyakorlati alkalmazását.

A kormány e héten bejelentette, hogy az új szabályozás év végéig életbe léphet, addig pedig nyilvános konzultációkat folytatnak a rendkívül érzékeny kérdésben. Jelenleg ilyen kezeléseket csak kutatási céllal engedélyeznek Nagy-Britanniában, ahol törvény tiltja az emberi petesejt vagy embrió megváltoztatását a nők szervezetébe való beültetés előtt. Brit kutatók 2008-ban publikálták először, hogy sikerült három genetikai szülőtől - két nőtől és egy férfitól - származó embriót létrehozniuk. 2012-ben amerikai tudósoknak is sikerült megismételniük a kísérletet.

Az új szabályozás szerint a módszer akkor lenne alkalmazható, ha az anya DNS-ében mitokondriális hiba van, ezért különböző genetikai betegségek megelőzésére egy másik, egészséges mitokondriummal élő nő petesejtjét is fel kellene használni. Az egyik nőtől tehát a gyermek genetikai állományának csak kis töredéke, az úgynevezett mitokondriális DNS származik, az embrió a másik nőtől, a "valódi" anyától kapja a teljes örökítőanyag túlnyomó részét.

A sejteket energiával ellátó sejtszervecske, a mitokondrium hibája egyebek mellett izomdisztófia, epilepszia, szívproblémák vagy mentális visszamaradottság kialakulásában játszhat közre.

Nagy-Britanniában az Emberi Megtermékenyítési és Embriológiai Hatóság fog megvizsgálni minden estet, mielőtt kiadná az engedélyt a módszer alkalmazására. Ezzel azt akarják biztosítani, hogy csak valóban súlyos kockázat esetén lehessen ehhez az eljáráshoz folyamodni.

A módszer ellenzői etikátlannak bélyegzik az eljárást, és attól tartanak, hogy Nagy-Britannia a "dizájner babák" országává válhat. Egyes tudósok aggodalmukat fejezték ki, hogy a három genetikai szülőtől származó gyerekek pszichikai és fizikai károsodásnak lehetnek kitéve.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink