hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

 

Embrió három szülőtől

Egy apától és két anyától származó embriókat hoztak létre laboratóriumban a Newcastle Egyetem kutatói – jelentette be kedden az egyetem szóvivője. A beszámoló szerint az embriók normális fejlődésnek indultak, hat nap elteltével azonban megsemmisítették őket.

A háromszülős embrió létrehozására kutatók már 2004 őszén engedélyt kértek az illetékes brit hatóságtól (Human Fertilisation and Embryology Authority), akkor azonban nem kapták meg. Később mégis zöld utat kapott a laboratóriumi kísérlet Nagy-Britanniában. Az áttörést jelentő eredményről egy hétvégén rendezett londoni tudományos konferencián számolt be először a szűkebb szakmai közönség előtt Patrick Chinnery csoportja.
A módszer célja, hogy a petesejt mitokondriuma (energiaszerve) által örökített genetikai rendellenességeket – amelyekből mintegy ötvenet ismerünk – kiküszöbölje. Ezek között olyan sokszor halálos vagy tartós fogyatékossághoz vezető, anyai ágon öröklődő betegségek találhatók, mint a májfunkció hiánya, az izomdisztrófia, az epilepszia bizonyos fajtái, a vakság vagy a süketség.
A mitokondriumok a plazmában található sejtszervecskék, a sejtek energiaközpontjai. Az emberi petesejt teljes örökítő anyagából, hárommilliárd bázispárból csupán 16 ezer található a mitokondriumban, a túlnyomó többség a sejtmagban helyezkedik el. A kör alakú mitokondriális DNS-ben mindössze öt gén található.
Az eljárásban mesterséges megtermékenyítésből visszamaradt tíz, súlyosan abnormális embriót használtak fel. A petesejt és az ondósejt egyesítése után néhány órával kivették a létrehozott embrió sejtmagját és egy fogadó petesejtbe ültették, amelynek előtte eltávolították a saját magját. A donor petesejtben így csak az egészséges mitokondriális genetikai állomány maradt, az osztódó sejtmag pedig az eredeti szülőpár örökítő anyagát hordozza.
Egy ily módon létrehozott gyermek tulajdonságainak túlnyomó részét a sejtmagban lévő apai és anyai örökítőanyag határozná meg, de három ember genetikai állományát hordozná. A módszernek vallási és etikai okokból számos ellenzője van.


MTI-Panoráma

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink