hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Először végeztek szemműtéteket robotokkal

A beavatkozások sikerrel zárultak, mi több, a mechanizált sebészek pontosabban is dolgoztak a humán szakembereknél, közli a GyártásTrend.

Egy kísérlet keretében a világon először hajtottak végre sikeresen szemműtéteket robotokkal. A beavatkozás jól mutatja, hogy a robotizált eljárások még a gyakorlott emberi kéz precizitását is felülmúlhatják.

Az Egyesült Királyságban, az Oxfordi Egyetem kutatói 12 betegen hajtottak végre membrán-eltávolító műtétet. Hat páciens a hagyományos procedúrán esett át, hatnál pedig az új robotizált technikát vetették be. Az eredmények alapján a „robotos” páciensek jelentősen kevesebb vérzést és retinakárosodást tapasztaltak.

A robot mechanikus kézként működik, hét különálló motorral, ami az egy mikronnyi precizitású mozgást is lehetővé teszi – közölték a kutatók. A szemben akár egy 1 milliméteres átmérőjűnél is kisebb lyukon behatolva is elvégzi a feladatokat, méghozzá úgy, hogy egyazon „léken” keresztül képes minden gond nélkül ki-be közlekedni a procedúra során.Az irányítás összességében a sebészé, aki joystickkal, illetve érintőképernyővel manőverezi a robotot, és műtéti mikroszkóppal nyomon követi az eseményeket.

„A robotikus technológia nagyon izgalmas, és a retina alatti, biztonságos operáció lehetősége óriási előrelépést fog jelenteni a retinabetegségek elleni genetikai- vagy őssejtkezelések további kifejlesztésében” – mondta a Live Science szerint Robert E MacLaren, az Oxfordi Egyetem professzora.

További részletek

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés