hirdetés
2024. október. 16., szerda - Gál.

Ellátási problémák miatt még nem kell bevonni a magánszolgáltatókat

Nem tekintik „hiánypótló állami szolgáltatásnak” a várólistás műtéteket, mivel „mindenkit el tudnak látni, csupán az ellátás pontos időpontja kérdéses", írja a Népszava.

Egy korábban már ismertetett belügyminisztériumi jogszabály-tervezet egyebek mellett arról szól, hogy a magánszolgáltatók hiánypótló szolgáltatásként közfinanszírozott ellátást nyújthatnak. Az azóta már nyilvános felületen is véleményezhető törvénytervezet azonban további részleteket nem tartalmazott. Csak olyan szolgáltatásokért kaphatnak a magánellátók állami közfinanszírozást, amit tőlük olcsóbban vehet meg az állami egészségpénztár, mint külföldön – ez derült ki a Belügyminisztériumnak a Népszava kérdéseire adott válaszából.

Megkérdezte a lap, mi a kritériuma annak, hogy egy ellátást hiányzó és ezért pótolandó kategóriába soroljanak. Válaszuk szerint ez az, amit az esetek legalább 95 százalékában a rendszer nem képes nyújtani és ezért a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) jellemzően külföldön vásárolja meg.

Utalva a sok területen fennálló, rendkívül hosszú várólistákra azt is megkérdezték, jelen adataik szerint mi lehet az a következő terület, ami bekerülhet ebbe a kategóriába. Erre azt írták: a mostani ellátási problémákból nem látnak olyat, amelyek biztosításához be kéne vonni magánszolgáltatókat. Nem tekintik „hiánypótló állami szolgáltatásnak” például a várólistás műtéteket. Levelük szerint „mindenkit el tudnak látni, csupán az ellátás pontos időpontja kérdéses.” Az újabb területek bevonása ügyében megjegyzik: „az orvostudomány fejlődésének iránya és üteme függvényében lesz majd mérlegelendő az ellátás hiánypótló jellege.”

(forrás: Népszava)

Könyveink