hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Élettársnak beválnak az orvosok

Az orvosokkal párkapcsolatban élők szerint kapcsolatuk kiegyensúlyozott és boldog, és ha visszaforgathatnák az idő kerekét, akkor ismét orvost választanának társul – számolt be a Mayo Clinic Proceedings című lap.

A Mayo Clinic felmérésében 900 olyan személyt kérdeztek meg, akik orvossal élnek házasságban vagy élettársi viszonyban. A megkérdezettek 85 százaléka úgy nyilatkozott, hogy teljes mértékben elégedett jelenlegi kapcsolatával, és 85 százalékuk akkor sem döntene másként, ha ismét párválasztás előtt állna. A kapott adatok semmiben nem térnek el az Egyesült Államok teljes népességére jellemző értékektől.

A felmérés szerint az orvosok házastársainak/partnereinek körülbelül egynegyedét teszik ki a férfiak. Az adatok azt is jelzik, hogy az orvosok partnerei – életkortól és nemtől függetlenül – többségében nem otthoni munkát végeznek, zömmel heti 30 óránál többet dolgoznak, és csaknem 40 százalékuknak teljes munkaidős állása van.

A párkapcsolattal való elégedettség szoros összefüggést mutatott azzal, hogy a pár tagjai naponta mennyi időt töltöttek egymás társaságában (az alvásidőt leszámítva). Annak ellenére, hogy összességében elégedettek voltak kapcsolatukkal, a pár másik tagja arról számolt be, hogy orvos férjük/feleségük hazaérkezve gyakran ingerlékeny, túlságosan fáradt ahhoz, hogy részt vegyen az otthoni teendőkben, vagy hazahozza benti munkáját, mellyel aztán otthon foglalkozik.

„Az orvosokra gyakran úgy tekintenek, mint akiknek nagy igénybevételt jelentő munkája és elfoglaltsága személyes kapcsolataik rovására megy. Úgy tűnik azonban, hogy a tényleges adatok nemigen támasztják alá azokat a sztereotípiákat, melyek szerint az orvosok rossz párkapcsolatban élnek, és gyakori körükben a válás – hangsúlyozza Tait Shanafelt, a Mayo Clinic hemato-onkológusa, a közlemény első szerzője. − Vizsgálatunk adatai egy sor sztereotípiát kérdőjeleznek meg az orvosok párkapcsolataira vonatkozóan. Egyetlen párkapcsolat sem mentes a nehézségektől és buktatóktól, de vizsgálatunk azt jelzi, hogy az orvosok házastársai és partnerei rendkívül boldognak élik meg párkapcsolatukat.”

„Minden munkahelyi kapcsolatnak megvannak az előnyei és a hátrányai, és a sikeresség azon múlik, hogy azt a felek mennyire tudják intelligensen és éretten kezelni. Az orvosok-ápolónők esetében még nagyobb a terhelés, ott vannak az ügyeletben töltött hosszas órák, a rengeteg beteg, az alacsony bérek és a sokszor szervezetlen körülmények. Ami fontos: mindig számoljunk a következményekkel, és kommunikáljunk őszintén” – írta a hazai helyzetről Győri Szilvia szexuálpszichológus a life.hu oldalon.

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

(forrás: Mayo Clinic Proceedings, life.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink