hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Elég egy pici seb, egy horzsolás

Rozgonyi Ferenc maga is rendszeresen jár uszodába, termálfürdőbe – írja a Semmelweis Médiasarok –, ami szinte meglepő annak fényében, hogy a professzor hányféle strandveszélyre hívja fel a figyelmet a portálon közölt cikkben.

A Semmelweis Egyetem Bőr, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának mikrobiológiai diagnosztikai és tudományos szaktanácsadó professzora egyebek mellett arról beszél, hogy a hideg vizes medencéknél nem elsősorban a víz okozza a problémát – hiszen azt fertőtlenítik, és a klór pusztítja a kórokozókat -, hanem a medence partja, a strand kövezete és a zuhanyzó. Ezeken a területeken könnyen kerülhet a bőrre baktérium vagy gomba, ami egy kisebb sebbe vagy a sérülésre jutva is fertőzést okoz.

A meleg vizes medencéknél még kockázatosabb a helyzet, ezekben minden széklettel szóródó baktérium és vírus egy bizonyos ideig életben marad, sőt – ha szerves anyagok is kerülnek a 30-38 C fokos vízbe – akkor a baktériumok gyorsan el is szaporodnak.  Az ilyen baktériumok vagy vírusok a lenyelt vízzel hasmenést okozhatnak. Ilyen eset minden nyáron előfordul.

Mint dr. Rozgonyi Ferenc emlékeztetett, a termálvizeket fertőtlenítik ugyan bizonyos módszerekkel, de itt is könnyű fertőzést kapni: Ha olyan ember megy a meleg vízbe, akinek valamilyen nemiszervi fertőzése van, megfertőzhet másokat is, a nemi betegségeket okozó baktériumok ugyanis itt szintén elszaporodhatnak és fertőzést okozhatnak – olvasható a Semmelweis Médiasarok áttekintő cikkében.

(forrás: Semmelweis Egyetem)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés