2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Egyszerű és olcsó módszer koraszülés megakadályozására

Egészségesek és jól vannak azok a csecsemők, akik a megindult szülés után 75 nappal – most egy hete – születtek Wroclawban az orvosok segítségének köszönhetően – írja a 168óraonline.

A fiatalasszony három gyermekkel volt terhes, és a szülés jóval a várt előtt indult meg: a 21. hétben. A harmadik iker életének megmentésére esély sem volt. Ugyanakkor a másik kettőt az orvosok megpróbálták megmenteni: az asszony méhszáját részben bevarrták, ágyának lábrészét jól megemelték, a fej résznél viszont alacsonyabbra helyezték, így „fejjel lefelé” kellett feküdnie két és fél hónapig.

Bár végig egy nagy csapat dolgozott körülötte, az orvosok szerint a siker a fiatalasszonyé, az ő optimizmusa és kitartása volt  a döntő. A vezető szülész úgy nyilatkozott, hogy az orvosi szakirodalomban ismernek olyan eseteket, ahol több héttel, akár 30 nappal is visszatartották a szülést, de tudomása szerint a 75 nap egyedülálló – írja a 168ora.hu.

Nemrég egy hasonló esetről számolt be a nostenyek.com:  Az angliai Donna Kelly esetében a korábbi spontán vetéléseire tekintettel előbb progeszteront tartalmazó krémet adtak, hogy ezzel erősítsék a méhnyakat, és megelőzzék a fertőzéseket, majd a 14. héten összevarrták a méhszájat (a varratokat végül a 23. héten távolították el). Mivel ennek ellenére a terhesség negyedik hónapjára a méhnyak és a méhszáj már nagymértékben károsodott, és a baba túl alacsonyan feküdt  Siobhan Quenby professzor javaslatára Donnának ettől kezdve a láb felől 45 fokban megemelt ágyon kellett feküdnie 24 órában, és csak a wc-re mehetett ki. Tíz hét után sürgősségi császármetszéssel egy két és fél kilós kislánynak adott életet.

Quenby professzor gazdasági mérleget is vont az eset után: a kezelés nem csak egyszerű, hanem az anyagi vonzatai sem elhanyagolhatóak. Míg egy kismama ellátása ebben a pozícióban 300 fontba (kb. 110.000 Ft) kerül naponta a kórházban, addig egy koraszülött csecsemő ellátása napi 2000 fontot (kb. 732.000 Ft) emészt fel – állapította meg.

(forrás: 168 óra, nőStények)

cimkék

hirdetés

Könyveink