hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Ellátási gondokat okozhat az egészségügyben az új kata-törvény

A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) alelnöke az ATV-nek azt mondta, az orvosok harmada dolgozik katásként másodállásban, a nővérek 30-40 százaléka katás.

A Független Egészségügyi Szakszervezet alelnöke szerint az orvosok körülbelül egyharmada dolgozik másodállásban magánszakrendelésen vagy vidéki rendelésen, jellemzően katásként, így őket szintén érinti a változás. Ahogyan sok ápolót is, aki bérnővér rendszerben dolgozik.

Így, hogy a bérnővérek akár az egyharmada, akár a 30-40 százaléka is katás, így ellátási gondokat fog okozni azokban az intézményekben, ahol bérnővérek nagymértékben dolgoznak, és hát, ez főleg a fővárosra jellemző – mutatott rá Esienhauerné Fördős Andrea.

 A Magyar Orvosi Kamara elnöksége eközben közleményben tiltakozott a kata-szabályok átmenet nélküli átalakítása miatt.A Kamara szerint a kata átalakítása az egészségügyben tovább nehezíti az ügyeletek kiállítását, akadályozhatja a betegek folyamatos ellátását a rendelőkben és osztályokon és kérik, hogy az egészségügyi dolgozók mentesüljenek a nem magánszemélyeknek való számlázást tiltó szabálya alól – emlékeztet az ATV.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink