hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Egy dél-koreai kohorsz-vizsgálat tanulságai

Éghető és füstmentes dohánytermékek, illetve a hozzájuk köthető rövid távú kardiovaszkuláris rizikó

A való életből származó kardiovaszkuláris mortalitási adatokat elemezve von le következtetéseket egy nemrégiben elvégzett dél-koreai vizsgálat az éghető cigaretta (CC) és a nem éghető nikotin- vagy dohánytermékekhez (NNTP) köthető szív- és érrendszeri kockázatokról.

hirdetés

Napjainkban is tisztázatlan az, hogy a hagyományos, éghető dohánytermékeknek (CC) a füstmentes nikotint/dohányt tartalmazó technológiákra (NNTP) történő leváltása mekkora kardiovaszkuláris kockázattal társul. A jelenleg rendelkezésre álló tudományos eredmények döntő hányada az NNTP-k használata és a kardiovaszkuláris rizikó közötti kapcsolatot a toxikus kemikáliáknak való expozícióval vagy különféle biomarkerekkel hozza összefüggésbe. Ennek fényében hiánypótló az a dél-koreai-vizsgálat, ami – egy nagyszámú mintán alapulva – a valós életből nyert kardiovaszkuláris elhalálozási adatokat figyelembe véve von le következtetéseket a CC-hez, az NNTP-hez és a CC-ről való leszokás különféle módjaihoz köthető kockázatokról. 

Háttérinformációként érdemes tudni, hogy Dél-Koreában az elmúlt 4-5 évben egyre nagyobb népszerűségre tett szert az NNTP-k használata. A hagyományos dohánytermékek adóját 2015-ben megemelték, majd 2017-ben bevezették az NNTP-ket, köztük a dohányhevítésen alapuló technológiát (THS-t). 2018-ban Dél-Koreában a hagyományos dohánytermékek a dohányszegmens forgalmának a 86,5 %-át tették ki, míg a hevített dohánytermékek a szegmens forgalmának a 13,1 %-át adták.

A kardiovaszkuláris rizikó számszerűsítése

A dél-koreai National Health Insurance Service adatbázisát felhasználva, első körben 2014-2015-ben, majd második körben 2018-ban egészségügyi vizsgálaton átesett, legalább 20 éves férfi lakosokat vették a minta alapjául. A leválogatás eredményeként összesen 5 159 538 dél-koreai felnőtt férfi került be a vizsgálatba.

Első körben a férfiakat – önkitöltős kérdőív alapján – jelenleg is dohányzó, sohasem dohányzott, illetve korábbi dohányos kategóriákba sorolták. A korábban dohányzókat régebben leszokott (≥ 5 év), illetve nemrégiben leszokott (< 5 év) csoportokra osztották. 2018-ban a felmérést újra megismételték, ekkor azonban már kibővített csoportosítással, az NNTP-használatra is kitérve. Ekkor a férfiakat a következő csoportokba sorolták: dohányzók (CC), egyidejű CC és NNTP használók, CC-ről leszokók NNTP nélkül (< 5 éve), CC-ről NNTP-re váltók (< 5 éve),  CC-ről leszokók NNTP nélkül (≥ 5 éve), CC-ről NNTP-re váltók (≥ 5 éve), illetve sohasem/korábban sem dohányzók.

A második egészségügyi vizsgálatot követően megkezdődött a nyomonkövetés, ami egy aktuális kardiovaszkuláris eseményig, elhalálozásig vagy 2019. december 31-ig tartott, attól függően, hogy melyik következett be hamarabb. Regressziós analízissel határozták meg azt, hogy milyen kapcsolat áll fenn a hagyományos dohányzás, a CC-ről való teljes leszokás, illetve a CC-ről NNTP-használatra történő váltás és a kardiovaszkuláris rizikó között.

Alacsonyabb rizikóval jár NNTP-re váltani, mint folytatni a cigarettázást

A különféle dohánytermékek használatához köthető szív- és érrendszeri rizikókat tekintve a következő eredmények születtek a dél-koreai vizsgálatban. Azok a hagyományos dohányzásról leszokni vágyók, akik a CC és a NNTP kombinált alkalmazására váltanak, illetve akik a CC helyett az NNTP-t alkalmazzák, kisebb kardiovaszkuláris rizikóval rendelkeznek (aHR 0,83; (95 % CI, 0,79-0,88); illetve aHR 0,81; (95 % CI 0,78-0,84)), mint a kizárólag hagyományos dohányterméket használók. 

Azoknál a dohányzóknál, akik egyéb füstmentes alternatíva használata nélkül szoknak le, alacsonyabb a kardiovaszkuláris rizikó azon dohányzókhoz viszonyítva, akik NNTP-re váltottak a hagyományos dohányzásról. Rövid távon (< 5 év), illetve hosszú távon (≥ 5 év) a következő rizikók figyelhetők meg összehasonlítva az NNTP-re történő váltást az azonnali, NNTP-mentes CC-ről való leszokással: aHR: 1,31 (95 % CI; 1,01-1,70); illetve aHR: 1,70 (95 % CI, 1,07-2,72).

Összegzés – való életből nyert adatok alapján

A citált dél-koreai vizsgálat eredményei úttörőek és egyedülállóak abban, hogy elsőként mutatnak be való életből nyert kardiovaszkuláris rizikó adatokat – a dohányzásról való le nem szokás, a füstmentes alternatívákra történő váltás, illetve leszokás különböző módozataihoz rendelve – nagyszámú minta nyomon követésén alapulva.

A vizsgálati eredmények rámutattak arra, hogy az egykori dohányosok körében a kardiovaszkuláris rizikó szempontjából szignifikánsan alacsonyabb rizikóval jár az NNTP-re való áttérés, mint a hagyományos dohányzás továbbfolytatása. Ugyanakkor, a dohányzás (nikotin és dohánytermékek) teljes elhagyása (leszokás NNTP-nélkül) a legjobb, amit tehetünk a szív- és érrendszeri kockázatok szempontjából is.

 

Forrás: https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.121.054967

 

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, amely a Philip Morris Magyarország Kft. hozzájárulásával készült.

Dr. Lipták Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

cimkék

Könyveink


hirdetés
hirdetés