hirdetés
2022. január. 18., kedd - Piroska.
hirdetés

Amerikában is felfigyeltek egy magyar startupra

Eddig 150 millió forintnyi tőkét gyűjtött saját kriptovaluta kibocsátásával a globális orvosi turizmus megreformálására törekvő Etheal, írja a Portfolio.

Az orvosi turizmus óriási üzlet. Sok országban a szakrendelés államilag nem támogatott, így kézenfekvő, hogy azt máshol, jóval olcsóbban veszik igénybe a páciensek. Csak Magyarországon évente 75 milliárd forintot költenek el a hozzánk érkező külföldiek fogorvosi kezelésekre, de szinte minden beavatkozásra megvannak a tipikus desztinációk. Ezt a piacot tervezi globálisan összefogni az Etheal nevű magyar startup, mely Doklist.com címen elérhető oldalán már most 420 ezer brazil és magyar orvost listáz évente 2,5 millió páciens számára.

"A piacot elemezve úgy látjuk, hogy első körben 20 célországban kell aktívan jelen lennünk, ehhez persze jelentős tőkére van szükség", mondta dr. Kertész Mihály, az Etheal egyik alapítója.

Az alapítók a terjeszkedés finanszírozására egy Magyarországon még kevésbé ismert formát, az ICO-t (Initial Coin Offeringet) választották. Ennek lényege, hogy saját, HEAL névre keresztelt tokent bocsátottak ki, és adtak el előértékesítés keretében tavaly év végén. Ennek eredményeként 150 millió forint gyűlt össze, amit most április elején egy nagyobb volumenű kibocsátás követ; a cél, hogy minimum 4,8, maximum 10 millió dollárnyi tőkét vonjanak be.

"Saját kriptotoken bevezetésére nem csak az egyszerűbb finanszírozás miatt volt szükség, így a szolgáltatások kifizetése is ország- és valutafüggetlenné válik, az Etheal ugyanis az orvos-páciens elszámolásban is kriptotokent használ, ezzel a technológiával pedig számos újszerű szolgáltatást is be tudunk vezetni a Doklist.com oldalon. Például saját valutánkkal díjazzuk azokat a páncienseket, akik minőségi értékelést írnak az általuk igénybe vett orvosról, klinikáról, mondta Tábori Viktor, az Etheal másik alapítója.

Az elmúlt hónapokban az Etheal alapítói Szingapúrtól kezdve San Franciscón át Moszkváig számos meghívást kaptak konferenciákra, hogy bemutassák startapjukat, írja a lap.

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink