hirdetés
2021. szeptember. 25., szombat - Eufrozina, Kende.
hirdetés

Éger István: az egészségügy minden területe hiányszakma

A Magyar Orvosi Kamara elnöke országjáró körútja debreceni állomásának sajtótájékoztatóján annak a véleményének is hangot adott, hogy bizonyos területeken az orvoshiány már a műtétek sikerességét is rontja; szerinte Magyarországon ma az egészségügy minden szegmense hiányszakma.

Mint kifejtette: a diagnosztikában folyamatosan és kiugróan magas az orvoshiány, nemcsak a laboratóriumi diagnosztika, hanem például a patológia területén is. Utóbbi terület szakorvosainak tudására egyebek mellett a daganatsebészetnél, műtét közben is szükség van, hiányuk tehát az operáció eredményességét jelentősen ronthatja. Emellett nőgyógyászokból és sebészekből is kevesebb orvos van a szükségesnél - tette hozzá Éger István.

Szerinte területi eloszlásban ebből a szempontból a klinikai háttérrel rendelkező orvosképző centrumok - Debrecen, Szeged, Pécs és Budapest - jelentenek kivételt, de ezektől a városoktól már ötven kilométerrel távolabb érzékelhető a hiány.

Az orvosi kamara elnöke ismét kiállt a társadalombiztosítás alkotmányos védelme mellett, mondván, "a biztonságos és szakszerű ellátáshoz való jog nem lehet üzleti támadásoknak kitéve, ne lehessen aktuálpolitikai érdekek mentén szabályozni".

Éger István a rezidensek helyzetéről szólva elmondta: a kamara fellép az ellen a jogszabályellenes gyakorlat ellen, hogy sok helyen a rezidenseket megillető bérpótlékokat nem fizetik ki, elkerülendő a bérfeszültséget - legutóbb a pécsi hallgatók ügye kapcsán merült fel a gyanú, ám az egyetem cáfolta a rezidensek állítását. A problémát nem a jogos járandóságok megvonásával, hanem a szakorvosi bérek növelésével kell orvosolni - szögezte le, gyors cselekvésre szólítva fel a döntéshozókat.

A június 1-től érvényes kötelező kamarai tagságról a térség egészségügyi dolgozóinak tartott előadásában a kamara elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a tagdíj nem fog emelkedni, a tagság pedig semmilyen extra kötelezettséggel nem jár a tagokra nézve.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink