hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

PTE klinikai főigazgató: fizettünk a rezidenseknek

Kollár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) klinikai központjának főigazgatója cáfolta azt az állítást, hogy nem fizettek a rezidenseknek.

A Magyar Rezidens Szövetség a múlt héten közölte: a PTE hónapokon át visszatartotta több gyermekgyógyász rezidens ötven százalékos hiányszakmás bérkiegészítését, ráadásul olyan munkaszerződést kívánt velük aláíratni, amelyben ez a tétel nem is szerepelt. Miután a rezidensek ezt nem akarták aláírni, eltanácsolták őket.

Kollár Lajos azt mondta: az ötven százalékos pótlékot, amelyet a tárca kiutalt a részükre, azonnal kifizették, amint megérkezett az összeg. A munkaszerződésekkel valóban volt egy kis csúszás, de - szerinte - azokat időben megkötötték.

Arra vonatkozóan, hogy ezek miért nem tartalmazták a hiányszakmás bérkiegészítést, a főigazgató azt mondta: ez egy sablon munkaszerződés volt, de erről tájékoztatták is a rezidenseket. Hozzátette, hogy az üggyel kapcsolatban az államtitkárság megkeresésére már elküldték a választ.

Kollár Lajos kiemelte: "ez nem pécsi és nem egyedi probléma. Ismert az ország gazdasági helyzete, az egészségügy finanszírozása". Mindenki küszködik, a pécsi egyetem klinikája is – fogalmazott, hozzátéve, hogy nekik is nagy problémát jelent az elvándorlás, de igyekeznek minden tőlük telhetőt megtenni ez ellen.

Tájékoztatása szerint a mostani ügyben tárgyalni fognak a rezidensekkel, és reméli, hogy megoldódik a probléma. A klinika mindenben szeretne a törvényes keretek szerint eljárni, illetve a rezidenseket megtartani – hangsúlyozta.

A Dunántúli Napló múlt csütörtökön írt arról, hogy a PTE gyermekklinikáján előző nap több rezidenst eltanácsoltak; az érintettek szerint azért, mert nem írták alá a "röghöz kötésüket" jelentő munkaszerződésüket.

A Magyar Rezidens Szövetség vizsgálatot indított, ennek eredménye szerint több aggályos körülmény is felmerült, a többi között a munkaszerződéssel és az egyetem szakképzéssel kapcsolatos feladataival összefüggésben.

Páva Hanna, egészségügyért felelős helyettes államtitkár múlt pénteken azt mondta, felveszik a kapcsolatot az egyetemmel, és jelentést kérnek a történtekről. Bővebb tájékoztatást azután adnak, ha minden érintettet meghallgattak, és részletesen kivizsgálták az ügyet.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke szombaton azt mondta, nemcsak a PTE klinikája küzd azzal a problémával, hogy dolgozóinak nem tudja kifizetni az őket megillető bért. Kifejtette, hogy a pécsi egyetemen most hangsúlyosabban jelentkezik ez a probléma, mivel az ő gondjaik mélyebben gyökereznek, nagyobb adóssággal kell megbirkózniuk.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink