hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Éger: Ki kell fizetni, amibe kerül

A szakorvosképzésről és a béremelésről, valamint a rendszer működéséhez szükséges forrásokról is beszélt az Arénában Éger István a mok.hu szerint.

A sürgősségi orvostani társaság és a szaktárca is kételkedik annak a januárban nyilvánosságra hozott, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által végzett felmérésnek az eredményében, amelyben sürgősségi szakorvos hiányra és annak az orvosokra és betegekre szálló következményeire hívta fel a figyelmet a köztestület. Biztos, hogy jók az adatok? - kérdezték az Inforádió Aréna című műsorában erről is Éger Istvánt, a MOK elnökét – számol be a kamara honlapja.

– Az adatoknak az orvoslétszámra vonatkozó része abszolút tényszerű, állami nyilvántartásból származó, tehát megfellebbezhetetlen, a másik pedig az orvoskollégák adatszolgáltatásából, hiszen szándékosan azokat kérdeztük, akiknek a bőrére megy a játék, és akik a panaszt tették. A sürgősségi orvostani társaság egy szakmai alapon szerveződő civil szervezet, amelyik a sürgősségi szakmának egy részét tömöríti, önkéntes alapon, tehát korántsem mindenkit. Hangsúlyozni kell, hogy a felmérésről szóló levél éppen az ő érdekükben született, ezért sem érthető a kételkedés. Ami viszont az érvelésüket illeti, hogy ők nem szeretik, ha az ő megkérdezésük nélkül próbálunk a kórházi menedzsment „háta mögött" információt szerezni, arra csak annyit tudok mondani, hogy az szükségszerű volt, mert a panasz, ami megindította az egész folyamatot, jórészt a menedzsmentek működéséről, a kényszerítő magatartásukról szólt – mondta el Éger István.

Ha ez törvénysértő állapot, miért nem tesz senki feljelentést? – tette fel a kérdést az Aréna. – A jogszabály január elsején lépett hatályba, de 60 napos türelmi idővel – mint azt írta nekem (egyedül válaszolva a levelemre) az Országos Tisztifőorvos. Ez három hét múlva lejár és ő elindíthatja ezt az eljárást, ha bejelentés van – mondta el Éger István.

hirdetés

Könyveink